RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lommemannen prøveløslates

Foto: Montasje (Nettavisen/Scanpix)
Sist oppdatert:
Erik Andersen, også kjent som Lommemannen, løslates.

Erik Andersen krevde seg prøveløslatt etter at han har sonet ferdig minstetiden på syv år av forvaringsdommen på ti år. Fredag ettermiddag fikk han medhold av retten, skriver Bergensavisen.

- Han er fornøyd med denne dommen, selvfølgelig, sier Andersens advokat Gunhild Lærum til BA minutter etter at Andersen selv har fått vite om dommen.

- Retten har enstemmig slått fast at det ikke lenger er fare for å slippe ham ut i samfunnet og at vilkårene for forvaring ikke lenger er til stede, sier Lærum.

Tidspunktet for når Andersen skal settes fri, er ikke klart. Retten fastslår likevel at løslatelsen ikke skal skje senere enn 1. desember 2014.

- Ikke lenger pedofil
De rettsoppnevnte psykiaterne mener at det nå ikke er grunnlag for å sette diagnosen pedofil på Andersen. Da Andersen forklarte seg i retten hvor han ba om å bli løslatt, erkjente han for første gang at han sto bak samtlige overgrep han er dømt for.

Retten legger vekt på at både uavhengige sakkyndige, ansatte i fengselet og Andersens behandlere mener han har endret seg vesentlig den siste tiden. Retten peker også på at de eneste som har uttrykt skepsis til prøveløslatelse, er påtalemyndigheten og Kriminalomsorgen region øst. Kriminalomsorgen sa i juni sa nei til løslatelse, men retten viser til at de kun baserte innstillingen på dokumenter og ikke har hatt direkte kontakt med Andersen.

At psykiaterne mener at Andersen ikke lenger kan karakteriseres som pedofil, er ifølge Lærum viktig for ham.

Hun venter ikke at dommen blir anket av statsadvokaten.

- Det vil overraske meg stort med tanke på dommen fra Høyesterett denne uken, sier Lærum, og peker på løslatelsen av NOKAS-dømte Kjell A. Schumann og Metkel Betew tidligere denne uken.

Strenge vilkår
Dette er vilkårene for prøveløslatelsen:

  • Han skal bo i sin egen bolig på Voss, og må søke om tillatelse fra Kriminalomsorgen for å overnatte andre steder.
  • Kan ikke forlate Hordaland uten tillatelse fra Kriminalomsorgen.
  • Må ha oppfølging fra friomsorgen og akseptere anmeldte og uanmeldte hjemmebesøk.
  • Han forbys å ha kontakt med barn under 16 år.
  • Skal ikke ha kontakt med de fornærmede han er dømt for å ba begått overgrep mot.
  • Andersen forbys å bruke offentlige bade- og idrettsanlegg hvor barn og unge naturlig samles.
  • Han må delta i avtalte behandlingsopplegg.

Lærum sier at Andersen er fornøyd med vilkårene for løslatelsen.

– De synes han er veldig bra, sier hun.

Fakta: «Lommemannen»

Klikk for å åpne faktaboksen
 

Erik Andersen (62) fra Bergen ble pågrepet og siktet i den mye omtalte lommemannsaken 11. januar 2008. Da hadde politiet etterforsket overgrep mot mindreårige gutter over hele Sør-Norge i flere år.

Tiltalen kom høsten 2009 og omfattet 74 forhold, hvorav 68 seksuelle overgrep, fra voldtekt til forsøk på seksuell omgang med 66 unge gutter, samt brudd på våpenloven.

Follo tingrett avsa dom 14. juni 2010 på ni års forvaring med en minstetid på seks år, identisk med påtalemyndighetens påstand. Andersen anket over straffeutmålingen og de alvorligste tiltalepunktene som gjaldt tre gutter.

Juryen i Borgarting lagmannsrett kjente 3. desember 2010 Andersen skyldig på alle punkter, også i en voldtekt han ble frikjent for i tingretten.

Aktor la ned påstand om tolv års forvaring med en minstetid på åtte år. Borgarting lagmannsrett avsa 22. desember 2010 dom på forvaring i ti år med en minstetid på sju år.

Tirsdag begynner Asker og Bærum tingrett behandlingen av Andersens begjæring om å bli prøveløslatt fra forvaring.

Erik Andersen (62) fra Bergen ble pågrepet og siktet i lommemannsaken 11. januar 2008. Da hadde politiet etterforsket en rekke overgrep mot mindreårige gutter over hele Sør-Norge i flere år.

- Vil skape frykt
Bistandsadvokat Line Ingebrigtsen Hvidsten sa til BA 5. oktober at en løslatelse av lommemannen « vil skape en enorm og allmenn frykt».

- Lommemannen drev på over hele landet, han etterlot seg så mange ofre, over dobbelt så mange som han var tiltalt for og han opererte i byer og tettsteder, sa Hvidsten da.

Påtalemyndigheten kan anke dommen. I så fall vil saken bli behandlet på nytt i Borgarting lagmannsrett. Andersen vil da måtte bli i fengsel frem til neste runde i retten.

Les flere saker fra Bergensavisen!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere