RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

London hyller kastrater

Sist oppdatert:
De ble kastrert da de var åtte og var sin tids store superstjerner. Nå hyller Londons Händel House Museum kastratsangerne som gjorde den kjente komponistens musikk så berømt.

Kastratsangere var talentfulle guttesangere som ble kastrert i en alder av åtte og som tilbragte sine liv med å fremføre musikk med sine sopran-stemmer.

Kvinner ikke tillatt
I den italienske barokktiden mellom 1600 og 1750 var 70 prosent av alle operasangere kastratsangere.

Men tradisjonen fortsatte også etterpå. Utstillingen i Händels hus i London inneholder et av de få opptakene som finnes av kastratsang fra 1902 fremført av den berømte Alessandro Moreschi, den siste kastratsangeren, melder AFP.

Den i dag sett forferdelige tradisjonen med kastratsangere skyldtes i stor grad at den katolske kirke forbød kvinner å opptre på scenen. Kastratsangernes styrke var at de kunne nå svært høye toner med en manns lungevolum.

Händels budbringere
Georg Fr. Händel var en komponist som benyttet seg mye av kastratsangere og flere av hans komposisjoner ble udødeliggjort gjennom disses stemmer. Det er hans sangere og verkene han skrev som er sentrum for utstillingen.

Utstillingen i London inneholder også instrumenter som ble brukt for å frarøve disse mennene deres manndom.

I sin tid var imidlertid disse mennene superstjerner.

- Kastratene hadde sterkt hengivne fans, men de ble også hånet i sin tid, sier kurator Nicholas Clapton. På sitt verste kunne 4000 gutter bli kastrert årlig i en seremoni velsignet av kirken.

Utstillingen står i London til oktober.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere