RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lonmin frykter volden i Sør-Afrika blusser opp igjen

Sist oppdatert:
Marikana (NTB-AFP): I frykt for å provosere fram nye voldsepisoder, trekker det britiske gruveselskapet Lomnin trusselen om at de sørafrikanske gruvearbeiderne mister jobben om de ikke slutter å streike.

44 personer ble drept under en ulovlig streik blant gruvearbeiderne i forrige uke. Ti personer ble drept i interne sammenstøt mellom arbeidernes fagforeninger etter at streiken ble innledet 10. august. Da politiet ble satt inn, ble ytterligere 34 gruvearbeidere skutt og drept.

Lonmin truet med at de 3.000 drilloperatørene som har streiket ulovlig, risikerte å bli oppsagt hvis de ikke kom tilbake på jobb tirsdag morgen. Men kort tid etter at fristen løp ut, trakk selskapet trusselen.

- I konsultasjon med ministre og fagforeninger, er Lonmin enige om å ikke innføre noen tiltak mot dem som ikke kommer seg tilbake i jobb denne uken, opplyser selskapet i en uttalelse. Det blir imidlertid påpekt at det er til alles beste at de kommer seg tilbake i arbeidet så raskt som mulig.

Tirsdag beskrev en talskvinne for selskapet situasjonen som rolig. En tredel av arbeiderne ved Lonmin-gruva i Sør-Afrika har tatt arbeidet fatt igjen, ifølge gruveselskapet.

Nesten 20 prosent av drilloperatørene var tilbake på arbeid, mens det totalt var 33 prosent tilbake i jobb. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere