*Nettavisen* Nyheter.

Lønningene steg med 2,8 prosent i 2018

LØNNSØKNING: LO-leder Hans-Christian Gabrielsen og NHO-sjefen Ole Erik Almlid etter NHOs årskonferanse 2019. Mandag kom tallene som blir svært viktige for partenes lønnsoppgjør denne våren. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Lønnsveksten i Norge i 2018 var på 2,8 prosent, ifølge Teknisk Beregningsutvalg.

18.02.19 10:10

Lønnsveksten i industrien samlet er foreløpig beregnet til 2, 75 prosent. Årslønnsveksten i industrien samlet i NHO-området ble anslått til 2,8 prosent ved hovedoppgjøret i 2018. Dagens tall stemmer godt med dette, og det er lite variasjon mellom områdene, viser dagens tall presentert av Teknisk Beregningsutvalg

Lønnsoverhenget til 2019 er foreløpig beregnet til 1,1 prosent for industriarbeidere, 1,3 prosent for industrifunksjonærer og 1,2 prosent for industrien samlet i NHO-området. For de største forhandlingsområdene varierer anslagene fra 0,7 til 2 prosent.

Gapet til lavtlønte øker

Lavlønte har laveste lønnsvekst, kom det fram på pressekonferansen.

Konsumprisindeksen vokste med 2,7 prosent. Variasjonen i strømprisene gjør det vanskelig å spå presist om prisveksten. Det antas at inflasjonsmålet vil stemme godt med konsumprisindeksen.

Lønnsveksten presentert i dag legges til grunn for lønnsoppgjøret og forhandlingene i 2019. Årets lønnsoppgjør er et såkalt mellomoppgjør, det vil si at det kun skal forhandles om kroner og øre.

Teknisk Beregningsutvalg (TBU – se også lenger ned) ble etablert så langt tilbake som i 1967 for at partene i arbeidslivet og myndighetene har en best mulig felles forståelse av situasjonen i norsk økonomi.

For 2017 ble lønnsveksten av TBU anslått til 2,5 prosent. Nettavisen har tidligere skrevet ut fra tall fra Statistisk sentralbyrå at lønningene i fjor økte med 2,8 prosent. Men en totalprisstigning ifjor på 3,5 prosent fikk tilsynelatende husholdningene mindre å rutte med i fjor.


To rapporter

TBU avgir vanligvis to rapporter hvert år: En rapport før lønnsoppgjøret og en rapport etter oppgjøret.

Rapporten gir oversikter over lønns- og inntektsutviklingen, prisutviklingen, inkludert en prisprognose for inneværende år, samt utviklingen i konkurranseevnen. Den gir også en oversikt over utviklingen i internasjonal økonomi og norsk økonomi.

Rapporten i juni etter lønnsoppgjørene består av en oppsummering av lønnsoppgjørene i inneværende år.


14 medlemmer

TBU ledes av tidligere forskningsdirektør i Statistisk sentralbyrå, Ådne Cappelen, og har 14 medlemmer. Medlemmene kommer fra arbeidsgiver- og arbeidstakerorganisasjoner, Arbeidsdepartementet og Statistisk sentralbyrå.

Cappelen etterfulgte for øvrig i 2010 nåværende sentralbanksjef Øystein Olsen som leder av utvalget.

Saken oppdateres.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.