*Nettavisen* Nyheter.

Lønnsoppgjør og dommere

Finansminister Halvorsen oppfordrer toppledere i privat sektor til moderasjon. Samtidig varsler regjeringskollega og justisminister Storberget at høyesterettsdommere burde tjene mer. Les hvorfor han mener det:

19.05.08 00:16

Justisminister Knut Storberget (Ap) gikk i helgens Aftenposten ut og luftet forslaget om å øke lønningene for høyesterettsdommere. De tjener visstnok for lite, og for å øke prestisjen til standen og for å tiltrekke seg kompetanse fra privat sektor skal lønnen opp.iMarkedet.no har sett nærmere på lønnsforholdene til høyesterettsdommerne. De har hatt en meget pen lønnsutvikling de senere årene.Fra 2000 til 2001 hadde de en lønnsøkning fra 735.000 kroner til 785.000 kroner, en oppgang på 6,8 prosent. Fra 2002 til 2003 hadde de en lønnsoppgang på 6,4 prosent mens de i 2004 hadde en oppgang på 12 prosent til 935.000 kroner.Lønnen i 2005 er på 976.009 kroner, en oppgang på 4,4 prosent fra året før.Statsrådene følger etter

Statsrådenes lønn har også utviklet seg i takt med høyesterettsdommerne. I 2000 tjente en vanlig statsråd 705.000 kroner mens de året etter tjente 760.000 kroner. Det er en oppgang på 7,8 prosent.I 2004 tjente imidlertid en statsråd 836.000 kroner, en vekst på 4,5 prosent fra året før. Da var lønnshoppet lavere for statsrådene enn hos høyesterettsdommerne, som vi husker hoppet 12 prosent i lønn. I 2005 tjente en statsråd 873.000 kroner året - en lønnsvekst på lik linje med høyesterettsdommerne.Om Storberget får sitt ønske om høyere lønn til dommerne i Høyesterett vil han kanskje kunne se frem til høyere lønn selv?I en e-post fra informasjonsrådgiver Marit H Haugen i Justisdepartementet skriver hun at lønnen til høyesterettsdommerne kommer fra Presidentskapet på Stortinget.- Presidentskapet forutsetter at lønnen i Høyesterett skal ha samme utvikling som de øvrige lederlønningene i Staten, skriver Haugen i en epost til iMarkedet.no.Merkelig signal

Kristin Halvorsen går onsdag ut og ber lederne i privat sektor vise moderasjon på sine lønninger. I alle fall før et lønnsoppgjør som kanskje blir i et annet spor enn den moderasjonslinje som "alle" ønsker.Men lederlønningene i staten snakker hun ikke om. Det gjør imidlertid Storberget, som ved sitt utspill for Høyesterettsdommerne klart sender et signal om at lønn som virkemiddel er viktig.Ville du sagt nei?

Et av argumentene som har blitt brukt for å heve lønningene til høyesterettsdommerne er at jobbene skal bli mer attraktive for jurister fra privat sektor. Justisdepartementet kan opplyse om at bare fem av atten dommere per i dag kommer fra privat sektor, eller egen praksis.Nå er det to seter i Høyesterett som er ledige. Av søkerne er det en kvinne, Siri Berg Paulsen, som i dag er lagdommer i Borgating Lagmannsrett. Blant de andre fem søkerne til jobben er fire fra privat sektor mens én, Bård Tønder, er assisterende regjeringsadvokat.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.