RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Los-mangel på Vestlandet

Foto: Atle Færevåg
Stadig flere båter får dispensasjon til å kjøre uten los på Vestlandet. Årsaken er at losene ikke vil jobbe overtid.

Den store cruisetrafikken sommerstid gjør at losene får for mye å gjøre. Når de i tillegg skal ta seg av den vanlige båttrafikken, rekker ikke arbeidstiden til, og det blir mye overtid. Men nå har losene satt foten ned.

Etter et ekstraordinært styremøte i Norsk Losforbund sist uke, ble det bestemt at losene ikke skulle ta i bruk ulovlige midler, som for eksempel falske sykemeldinger eller andre aksjonsformer. Men dette ser ikke ut til å ha hjulpet - ifølge Bergens Tidende er det nå svært vanskelig å få loser til å jobbe overtid. Losene tar rett og slett ikke telefonen når de blir oppringt.

- Vi har et alvorlig bemanningsproblem om sommeren. Alt tyder på at man nå er blitt enige om å ikke jobbe overtid, sier formann i Norsk Losforbund, Jan Magne Fosse, til BT.

Losmangelen gjør at en del båter må vente lenge på los, mens andre får dispensasjon til å kjøre uten los. Dette siste er ifølge Knut Egil Dyngeland, hovedtillitsvalgt for losene i Rogaland og på Vestlandet, et problem.

- Det kan fort gå ut over sikkerheten om bord. Hvorfor skulle man ellers ha bestemt seg for å ha loser om bord på båter i Norge? sier Dyngeland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere