Løse gjenstander i bilen kan forårsake dødsfall

40 KILO KJØTT I RYGGEN: Sjåføren i denne bilen, hvor kjøttet lå i baksetet, omkom etter å ha fått det i ryggen.

40 KILO KJØTT I RYGGEN: Sjåføren i denne bilen, hvor kjøttet lå i baksetet, omkom etter å ha fått det i ryggen. Foto: Trond-Boye Hansen

Mens bilene stadig blir sikrere mot skader utenfra, øker faren for å bli skadet av gjenstander på innsiden, sier Norsk Luftambulanse.

17.07.15 23:02

Fellesferien er for lengst i gang, og overalt er det fullpakkede biler på veiene. Assisterende regionsjef ved Stiftelsen Norsk Luftambulanse (SNLA) sier at feil sikring av bil kan få fatale konsekvenser.

- Dessverre er det få som tenker over hvordan de pakker bilen og at løse gjenstander kan være dødelige. Bare en vannflaske, mobiltelefon eller et nettbrett kan gjøre stor personskade eller ta liv i en eventuell kollisjon, sier Thomas Hagen til Nettavisen.

LES OGSÅ: Hjelp fra sivile reddet Per fra å bli lam

En undersøkelse gjennomført av MMI viser at fire av fem ikke vet hvordan de pakker bilen riktig, og at omtrent samme antall legger liten eller ingen vekt på å sikre bagasjen.

- Mens bilene stadig blir sikrere mot skader utenfra, øker faren for å bli skadet av gjenstander på innsiden fordi vi har med oss flere ting på tur enn tidligere. Sjansen for å bli truffet er liten, men skadene kan potensielt bli store ved en fulltreffer, sier Hagen.

Fra 1,5 til 180 kilo

Det kan kanskje være vanskelig å innse at tilfeldige og «uskyldige» gjenstander som ligger henslengt i bilen kan være dødelige våpen. Hagen gir noen eksempler på hvilken kraft de forskjellige kan ha i en kollisjon eller bråbrems i 50 kilometer i timen:

LES OGSÅ: Filmet gutter i brennende bil i stedet for å redde dem

* Kjøtt 40 kilo (etter for eksempel en handletur i Sverige) = 1.200 kilo

* Datamaskin 3,5 kilo = 100 kilo

* Vannflaske og iPad = 15 kilo

- Hvis farten er på 100 kilometer i timen, kan en termos på 1,5 kilo treffe deg med en kraft på hele 180 kilo, sier han.

- Alvorlige skader i hode og overkropp

Hagen viser til et forskningsprosjekt, finansiert av Stiftelsen Norsk Luftambulanse, som tok for seg 190 trafikkulykker på Østlandet.

- Her så de på hva sikring av last og gjenstander i bilen har å si for skadetype og alvorlighetsgrad. Det viste seg at mange passasjerer som ellers ville gått uskadd ut av sammenstøtet, pådro seg alvorlige skader i hode og overkropp som følge av løse gjenstander.

I nesten halvparten av ulykkene ble det funnet bagasje og gjenstander som ikke var sikret ordentlig.

Oppskrift på riktig pakking av bil

Hagen sier at en tommelfingerregel ved pakking er at gjenstander du ikke ville hatt i hodet fra ti meters høyde, bør du heller ikke ha løst i bilen.

Her er SNLA sine bagasjepakketips:

* Tunge og store gjenstander plasseres lavest mulig inn mot seteryggen i bagasjerommet. Varseltrekanten må være lett tilgjengelig.

* Sørg for å sikre løse gjenstander – enten i sidelommer, hanskerom eller bagasjerom.

* Bruk nett og skjerm til å trekke over bagasjen, så hindrer du at bagasje flyr fremover

* Ikke pakk høyere enn til nakkestøttene. Dette er særlig viktig om du ikke har gitter.

* Bruk lastestropper for å feste de tyngste gjenstandene.

* Sjekk dekktrykket etter at bagasje og folk er på plass i bilen.

* Sørg for å sjekke tillatt vekt for din bil for lasting.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag