Gå til sidens hovedinnhold

Losen ble tilbudt en dram av russisk kaptein med dødelig promille

Kapteinen hadde drukket seg fra sans og samling før han skulle føre lasteskipet inn Oslofjorden.

OSLO TINGRETT: Den 53 år gamle russiske kapteinen på Apollo Lynx møtte ikke i Oslo tingrett da han torsdag måtte svare for tiltalen etter at han med 3,06 i promille hadde hovedansvaret om bord i det 96 meter lange lasteskipet Apollo Lynx på vei inn til Sjursøya den 14. november i år.

Losen kom om bord i den russiske båten ved Ferder fyr tidlig på morgenen. Ved vaktbytte klokken åtte skulle den 53 år gamle russiske kapteinen overta.

Han var da overstadig beruset og tilbød losen en dram, noe losen avslo.

LES OGSÅ: Politikvinne (33) kolliderte med 2,5 i promille

Drakk fra klokken 12 dagen før

Losen kontaktet i stedet politiet og sendte kapteinen tilbake på lugaren, mens styrmannen måtte overta vakten.

Politiet møtte båten da den la til kai ved Sjursøya. Blodprøven tatt over fem timer etter at kapteinen ble sendt til lugaren viste en promille på hele 3,06. Med en normal forbrenning tilsier det at promillen var rundt 3,4 da kapteinen skulle overta roret på lastebåten.

En promille over 3 kan gi virkninger som alvorlig depresjon, tap av bevissthet, og mulig død, ifølge nettstedet promille.no.

Kapteinen har tidligere forklart politiet at han hadde drukket betydelige mengder whisky og vodka fra klokken 12 dagen før etter å ha fått beskjed om at kona hadde fått konstatert brystkreft.

LES OGSÅ: Prinsessen takker Pia (4) for at juleposten kom fram

Drakk seg fra sans og samling

Oslo tingrett ser svært alvorlig på saken:

Her gjelder det imidlertid øverste ansvarshavende på et skip med en besetning på ni, som nærmest har drukket seg fra sans og samling samtidig som skipet hans skulle manøvreres inn den lange og til dels trange Oslofjorden, heter det i dommen.

Kapteinen ble dømt for brudd på Sjøloven (§143 og §144) til fengsel i 30 dager. Han fratas også retten til å føre sertifikatpliktige skip i Norge i ett år.

Angrer

Mannens forsvarer, Cathrine Pryser Grøndahl fikk torsdag oversatt dommen til den russiske kapteinen via tolk på telefon.

– Han godtar dommen og angrer på sin opptreden. Dommen var som forventet, sier Grøndahl til dittOslo.no.

LES OGSÅ: Mann (23) kjørte på syklist – så slo han syklisten med jernstang

Reklame

Sikre deg sommerens morsomme lesestoff