*Nettavisen* Nyheter.

Løsningen på et frustrende problem

Har teksten i nettleseren din blitt alt for stor eller alt for liten? Det er enkelt å endre.

Et av de spørsmålene fra frustrerte pc-brukere jeg har fått flest ganger de siste par årene er at «noe er galt med skriften på internett». Skriften er rett og slett blitt mye større eller mye mindre enn den egentlig skal være.

Skjer bare enkelte steder
Det som ofte er det som er mest forvirrende er at effekten ikke oppstår på alle nettsider, men bare på enkelte. Uten å gå inn på for mye tekniske detaljer kommer dette av hvordan hver enkelt nettside er kodet.

Årsaken til forvirringen er nesten alltid den samme: De fleste nettlesere har en integrert funksjon for å gjøre skrift på nettsider større eller mindre. Poenget er at du skal kunne øke skriftstørrelsen hvis du for eksempel ser dårlig, eller redusere størrelsen på nettsteder som bruker i overkant stor tekst.

Internet Explorer har fem forskjellige trinn med tekststørrelse, mens for eksempel Firefox har nærmet et ubegrenset antall trinn, og der kan teksten virkelig bli enrom – eller helt usynelig.

Ukjent hurtigløsning
For å gjøre denne funksjonen lett tilgjengelig, så kan du holde Ctrl-knappen inne og vri på musehjulet for å justere størrelsen.

Fordi de færreste er klar over denne funksjonen, hender det at man kommer borti Ctrl-knappen samtidig som man vrir på musehjulet, og da skjer endringen av seg selv. Hvordan man skal få det tilbake er ikke like enkelt å forstå.

Slik får du det tilbake
For å få tilbake den normale skriftstørrelsen, kan du enten holde Ctrl inne og vri på hjulet, men da er det ofte vanskelig å treffe korrekt størrelse. Enklere er det å gjøre som vi viser i videoen over. Denne fremgangsmåten fungerer både i Internet Explorer og i Firefox.

Se innslaget i full kvalitet på TV 2 Sumo.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.