*Nettavisen* Nyheter.

Løste sjelden svette-gåte

Den eneste kjente pasienten i verden med den rare svette-sykdommen CISS 2, får hjelp av bergensk pionèrforskning.

30.06.06 16:14

Forskerteamet på Haukeland Universitetsykehus har funnet genet som forårsaker den ekstremt sjeldne svette-sykdommen, der pasienten bare svetter når det er kaldt. FoU-leiar Per Morten Knappskog og professor Helge Boman ved Senter for medisinsk genetikk og molekylærmedisin fant genet til tross for at de bare hadde en pasients blod som arbeidsmateriale.

- Å finne et nytt sykdomsgen ut fra en blodprøve fra bare en pasient er et lite kunststykke, sier Knappskog til Helse Bergens hjemmesider.

Selv om bare èn person i verden vil få umiddelbar nytte av det bergenske funnet, understreker Knappskog at forskningen på lang sikt også vil gi uttelling for alminnelige sykdommer. Blant annet kan den gi svar på flere ting omkring appetitt.

Jakten på genet startet etter at Knappskog og Boman fant et gen i et norsk brødrepar og to israelske søstre som hadde liknende symptomer for «Kulde-indusert svette-syndrom» (CISS) i 1999. Publiseringen av funnet deres førte til flere henvendelser fra hele verden, deriblant en pasient fra Australia med lignende symptom. Denne pasienten hadde derimot ikke genet som var blitt funnet på Haukeland, og ble grunnlaget for de nye undersøkelsene som nå har båret frukter.

Sist uke publiserte det prestisjefylte amerikanske magasinet «Proceedings of the National Academy of Science» en artikkel om genfunnet på Haukeland.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.