Gå til sidens hovedinnhold

«Lothepus» ut mot «Charter-Svein» under «Debatten»:  – Jeg synes det er en hån mot dem som virkelig står på

Da «Charter-Svein» og  «Lothepus» møttes til debatt om smitteverntiltak tirsdag kveld var det lite enighet å spore mellom de to.

Se utdrag fra diskusjonen mellom «Charter-Svein» og «Lothepus» her:

Den kjente TV-reality-profilen Svein Østvik, kjent som «Charter-Svein», vekket mange reaksjoner da han satte fyr på et munnbind i forbindelse med en motdemonstrasjon mot koronatiltak ved Stortinget i Oslo i mars.

Dette fikk mange til å se rødt. Blant annet Østviks reality-kollega Leif Einar Lothe, best kjent under navnet «Lothepus».

Les også: Bildene av «Charter-Svein» fikk «Charter-Hilde» til å rase: – Nå skiller vi lag

Følte at noe «skurret»

Nylig tordnet Lothepus i en video mot koronaskeptikere på Instagram:

– Dere må skamme dere her i fra til helvete. Reis hjem og bruk de siste hjernecellene på å lese Donald Duck. Så kan du se på bildene, for teksten forstår du faen meg ikke. Det er så dumt at jeg griner. Ellers får du ha en fantastisk sommer.

I kveldens episode av NRK-programmet «Debatten» stilte programleder Fredrik Solvang spørsmål rundt Østviks valg om å brenne munnbindet offentlig.

– Det er ikke sånn at jeg bare løp til Stortinget og gjorde det uten å ha tenkt meg om, og uten at det hadde vokst frem noe i løpet av de siste to månedene. Jeg følte at noe skurret, og at noe ikke var som det skulle, og da spesielt med testmetoden, sa Østvik.

Han la vekt på at han allerede da var motstander av munnbind.

– Munnbind, der har jeg forholdt meg til det jeg hørte fra starten av i fjor i mars og april; da kom det tydelig beskjed om at munnbind ikke hadde noe for seg. Munnbind er ikke egnet til å hjelpe mot smitte, og derfor har jeg ikke ville gått med det, sa Østvik.

Munnbind var et tiltak som det var en del uenighet om tidlig i pandemiutbruddet, og det ble vektlagt at det viktigste var smittevern var å holde avstand. FHI var uansett tydelige på at smitterisikoen minskes betraktelig i tette områder, som på buss og trikk, hvis man bruker munnbind.

Les også: «Charter-Svein» er verken ond eller dum. Men han glemmer en viktig ting

Mener det er en hån mot rammede og helsepersonell

«Lothepus» har markert seg som en tilhenger av norske myndigheters koronarestriksjoner. Det var han også tydelig på under tirsdagens sending.

– Jeg tror vi må se på dødstallene i Norge i forhold til andre land. Regjeringen har gjort det som er aldeles rett. Jeg synes vi skal forholde oss til dette så pandemien går over. Jeg blir irritert når folk går imot på den måten her, sa Lothe under debatten.

Under sendingen utdypet han bakgrunnen for sin tidligere uttalelse på Instagram.

– Jeg synes at det er dumt når det ligger folk på sykehuset, og vi har 730 døde i dette landet, og et helsevesen som virkelig prøver å berge dette oppi pandemien. Jeg synes ikke folk skal stå og le av sånt, sa han og fortsatte:

– Det er en hån mot dem som virkelig står på. Dette har vært en fellesdugnad, nå må vi bli ferdig med siste bølge, så kan de få det bra nede i Oslo også, tror jeg, uttalte Lothe.

– Må ha to «omsorgsnerver» i sving

Programleder Solvang poengterte den symboltunge handlingen ved munnbindbrenning.

Østvik sa seg enig i dette.

– Jeg har akkurat som «Lothepus» kjemperespekt, og masse omtanke for alle de som blir rammet av både covid, og de som har ligget i respirator. Jeg har hatt folk på Facebook-innboksen som har ligget i respirator. Snakket mye, og forsøkt å være en god omsorgsperson, sa Østvik.

Han uttrykte at hans intensjon har vært å belyse at man må klare å ha to «omsorgsnerver» i sving på samme tid.

– Man må både ha omsorg av dem som er rammet av covid, men også de som det går utover med så alvorlige tiltakene som har vært. Er disse tiltakene hensiktsmessig når det kommer til sikkerheten og alvorligheten for de som er rammet, men det er også fælt for fattige, ensomme, barn og unge og de som mister store deler av den sosiale tilhørigheten, spurte Østvik.

Til dette mente Lothe at det er hensiktsmessig å se til Sverige, hvor situasjonen har vært en helt annen enn i Norge.

Se video fra da «Charter-Svein» brant munnbindet her:

Reklame

Nå får du Casio-bestselgeren på tilbud