Gå til sidens hovedinnhold

- Loven må følges

Barack Obama sier tanta som oppholder seg ulovlig i USA må følge loven - og dermed må ut.

Nyheten om at Barack Obamas tante fortsatt bor i USA, fire år etter at hun fikk asylavslag, ble kjent i helgen.

- Loven må følges
Zeituni Onyango (56), halvsøsteren til Obamas far, er fortsatt i USA ettersom hun har fått plass i et kommunalt boligprosjekt i Boston. Hun kan ifølge AP ikke straffeforfølges, til tross for at hun oppholder seg ulovlig i landet.

Obama har hevdet at han ikke visste noen ting om tantens status, men sier nå at hun må ut av landet dersom hun har brutt loven, skriver nyhetsbyrået AP.

- Dersom hun har brutt loven, så må loven følges. Vi er en nasjon bygd på lover. Selvsagt endre ikke dette min omtanke for henne, men jeg tror sterkt på at man må følge loven, sier Obama i et TV-intervju med Katie Couric i CBS. Intervjuet i sin helhet skal etter planen sendes på TV-kanalen tirsdag, men en liten bit ble vist allerede søndag kveld lokal tid.

Ulovlige donasjoner
Obama-leiren sier den har returnert 260 dollar som tanten har gitt til Obamas valgkampanje de siste månedene. Føderale valgregler forbyr nemlig utlendinger å donere penger til politiske formål.

Hennes siste donasjon på rundt 60 kroner ble gitt 19. september.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Onyango er halvsøster av Obamas kenyanske far, nå avdøde Barack Hussein Obama sr. Obama junior skal ha møtt sin familie i Kenya én gang, da han for 20 år siden besøkte slekta der. I boka han senere har gitt ut, kallers han halvtanten «tante Zeituni» og sier hun er en stolt kvinne.

Les også: Her er Obamas ukjente bror

Etterforskes
Ifølge AP er det to kilder, inkludert en føderal tjenestemann, som står bak avsløringen om tanten, men det er uklart om det er personer fra Bush-administrasjonen eller McCain-kampanjen som har tipset mediene om Onyangos ulovlige USA-opphold.

De føderale myndighetene etterforsker nå om noen lover ble brutt da informasjonen ble kjent.

Årsaken er at myndighetene for innenrikssikkerheten ikke har lov til å informere om enkeltpersoners immigrasjonsstatus.

Onyangos motstand mot å forlate landet bryter immigrasjonslovene, men er ikke en type kriminalsak som behandles av rettsvesenet. Et overslag viser at det oppholder seg rundt 10 millioner mennesker i USA som har fått asylavslag.

Leder fortsatt
Nyheten om tantens ulovlige opphold kom bare få dager før valget avgjøres. Fremdeles leder Obama på meningsmålingene, selv om John McCain har tatt innpå teten på enkelte.

Obama leder seks av åtte vippestater en dag før presidentvalget i USA, blant dem Ohio og Florida. Det viser den siste meningsmålingen fra Reuters/Zogby mandag. Obama holder sin sju prosent ledelse over McCain, opp ett prosentpoeng siden søndag.

En måling fra Washington Post og ABC News gir Obama 11 prosent ledelse.

Flere saker fra Nettavisen i New York finner du her:

Les også: 600.000 på Halloweenfest

Les også: - Alle vil være Obama

Les også: Forbruket raser i USA

Les også: - Det er helt fantastisk

Les også: - Familien min bodde på gaten i tre år

Les også: Pensjonisten Earl (59) må tigge

Les også: - De kommer til å drepe Obama

Les også: - Obama rammes ikke av B-effekten

Les også: - Amerikanere er kunnskapsløse

Reklame

Husker du disse to idiotene?

Kommentarer til denne saken