Gå til sidens hovedinnhold

Lover 16.000 flere lærere

Senterpartiets Trygve S. Vedum vil ha 16.000 nye lærere i grunnskolen. Samtidig sier han nei til SVs og Aps heldagsskole.

– Vi mener det trengs minst 16.000 nye lærere i grunnskolen innen 2020. Her må det tas et krafttak, sier Sp-nestleder Trygve Slagsvold Vedum til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Han har hytteferie på Hvaler, men klarer ikke helt å slappe av fra valgkampen som så vidt er i gang.

– Det må utdannes flere lærere og så må kommunene få solid økonomisk vekst til å ansette flere lærere. Men i denne omgang er det ikke rom for å øke timetallet i skolen. Først må vi fylle skolen med bedre kvalitet og innhold. Derfor må Ap og SV vente med heldagsskolen sin, sier Sp-nestlederen.

Økt timetall
Vedum viser til at timetallet på barnetrinnet har blitt økt under dagens regjering og Bondevik II-regjeringen.

– Det er bra at det har blitt flere timer med norsk, engelsk og matte, men i tiden framover blir det viktig å fylle opp med flere lærere. Kvaliteten må økes slik at vi unngår flere nederlagstimer for mange elever, sier han.

– Hvis vi nå skulle øke timetallet ytterligere, så frykter jeg at det blir mange ufaglærte som skal undervise våre barn. De som har vanskeligst for å lære vil tape på en slik situasjon, sier Sp-representanten fra Hedmark.

Må prioritere
– Budskapet vårt er flere lærere framfor flere timer, sier han med klar adresse til regjeringspartnerne i Ap og SV.

– Dette vil Sp stå sterkt på dersom vi vinner valget og det blir nye regjeringsforhandlinger på Soria Moria. Politikk handler om å prioritere. Heldagsskolen må vente litt.

– Men det er lenge til 2020. Hvorfor har dere en så lang tidshorisont?

– Det tar lang tid å utdanne nye lærere. Dessuten venter vi stort frafall de kommende årene siden mange lærere nå er tett oppunder eller like over 60 år gamle, sier Vedum.

Bedre SFO
Sp-nestlederen vil heve kvaliteten ved skolefritidsordningen, men han vil ikke gjøre SFO til en del av skolehverdagen.

– Dette vil kreve mindre ressurser og gi en bedre ordning. De tre rødgrønne regjeringspartiene har gjort et stort løft for skolesektoren. Vi har fokusert på å følge opp de elevene som får problemer tidlig i skoleløpet. Vi må satse på bedre kvalitet også i neste stortingsperiode, sier Vedum.

Han mener 16.000 nye lærere innen 2020 er et realistisk og forsiktig anslag. I dag er det snaue 60.000 lærere i grunnskolen.

Reklame

Pørni slår alle rekorder - her ser du serien

Kommentarer til denne saken