Gå til sidens hovedinnhold

Lover at USA vil slutte å bruke tortur

Washington (NTB-AFP): USA vil slutte med å sende terrormistenkte fanger til andre land for å utsette dem for tortur. Det lover mannen som er utpekt til å overta som sjef for CIA.

Leon Panetta kom torsdag svært nær en innrømmelse av at denne metoden faktisk ble brukt i årene da George W. Bush var president.

- Jeg har ikke noe bevis for det. Jeg har ikke sett på informasjon innad i CIA for å avgjøre om det skjedde eller ikke. Men alle indikasjoner tyder på at vi brukte «extraordinary rendition» for dette formålet, sa Panetta, som er president Barack Obamas kandidat til jobben som CIA-sjef.

«Extraordinary rendition» er det så godt som uoversettelige navnet på en av amerikansk etterretnings mest kontroversielle metoder i senere år. Panettas egen beskrivelse under høringen i Senatet i forbindelse med hans kandidatur til toppjobben i CIA lyder slik:

- Jeg mistenker at det er dette som har skjedd. At vi sendte mennesker til andre land, hvor vi visste de ville bruke visse teknikker som var i strid med våre egne standarder, for å få informasjon fra dem.

Panetta understreket at USAs regjering ikke lenger vil praktisere denne formen for avhør, etter ordre fra president Obama. (©NTB)

Reklame

Gigantisk pute: Denne gir optimal sovestilling

Kommentarer til denne saken