*Nettavisen* Nyheter.

Lover EØS-utredning i løpet av to år

Oslo (NTB): Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) lover at utredningen om EØS-avtalen, som ble varslet i Soria Moria 2-plattformen, skal være klar om to år.

29.10.09 05:50

I Soria Moria 2-plattformen lover regjeringspartiene å sette ned et forskningsbasert og bredt sammensatt offentlig utvalg som skal foreta en «grundig og bredest mulig gjennomgang» av EØS-avtalen. Utvalget skal se på hvilke konsekvenser avtalen har på alle samfunnsområder.

- Det er gjort mye forskning på EØS-avtalen i de 15 årene den har eksistert, men det er ikke gjort noen helhetlig vurdering. Vi bør komme i gang med det nye utvalget så snart som mulig, og vi må bruke den tiden som er nødvendig. Vi må ha et par år på oss siden dette involverer forskningsarbeid, sier Støre til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

Støre er imidlertid ikke i tvil om hva han mener om avtalen.

- Dette er en avtale som er langt bedre enn sitt rykte. Jacques Delors sa en gang at man blir ikke forelsket i EUs indre marked. Jeg tror ikke det er så mye elskov forbundet med EØS-avtalen heller, men den kan være god å ha likevel, i mangel på den ekte kjærligheten, sier EU-tilhengeren Jonas Gahr Støre.

Støre frykter ikke at Norge vil miste EØS-tilknytningen til EU dersom Island skulle bli medlem og det bare blir Norge og Liechtenstein igjen.

- Det er ingenting som skulle tilsi at EØS-avtalen skulle slutte å virke, sier utenriksministeren. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.