Lover flere faste jobber

Foto: Junge, Heiko (SCANPIX)

LO-leder Roar Flåthen er bekymret over bruken av midlertidige ansettelser og krever flere faste jobber.

17.08.09 07:50

Flåthen ønsker å skjerpe lovverket, men statsministeren nøyer seg med å varsle vilje til bedre praksis.

- Midlertidig ansettelser er et økende problem. Her må vi se på både lovverket og regelverket for ytterligere å stramme inn både i privat og offentlig sektor. Den utstrakte bruken av vikarbyråer bekymrer meg også. Dette har blitt et problem, sier Roar Flåthen til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

- Vi må se på tjenestetvistloven i offentlig sektor. Den bør strammes inn tilsvarende det som ble gjort for privat sektor da de rødgrønne overtok i 2005, sier Flåthen.

Lørdag besøkte han Nidar sjokoladefabrikk, hvor omfanget av midlertidige jobber har blitt redusert.

Helse og omsorg
- Midlertidige ansettelse et stort problem i offentlig sektor. Jeg tenker i første rekke på helse- og omsorgsyrkene hvor det er tunge og belastende jobber. Her brukes det ofte midlertidig ansatte for å fylle opp stillingsbrøker. Folk kan gå på midlertidige kontrakter i årevis. Slik kan vi ikke ha det, sier Flåthen.

- LO har imidlertid en god dialog med regjeringen og Ap. Vi ønsker å styrke grunnlaget for faste ansettelser. Problemet har økt, og nå er det om lag 275.000 arbeidstakere som har midlertidige jobber. Vi kan ikke akseptere at samfunnet er delt i et A- og B-lag. Midlertidige ansatte har ofte ikke de samme lønns- og arbeidsforhold, og uten fast jobb er det vanskelig å få lån i banken, sier Flåthen.

Bedre praksis
Statsminister og Ap-leder Jens Stoltenberg mener det i første rekke er praksis som må strammes inn.

- Vi skal sikre de bestemmelsene vi har i arbeidsmiljøloven. I offentlig sektor må vi bidra til at flere får fast ansettelse. Midlertidige jobber skaper utrygghet for de ansatte. Derfor må vi se på hvordan arbeidsgiveransvaret i det offentlige praktiseres, sier Stoltenberg.

LO-lederen og statsministeren startet lørdag den fagligpolitiske valgkampen sammen med torgmøte i Trondheim. De to kom med en klar advarsel mot å slippe til Høyre og Fremskrittspartiet i regjeringskontorene, siden disse partiene blant annet vil gjøre det enklere for bedriftene å ansette folk midlertidig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag