*Nettavisen* Nyheter.

Lover kamp mot tobakksindustrien

Foto: Åserud, Lise (Scanpix)

Helseminister Anne-Grete Strøm-Erichsen (Ap) varsler kamp mot tobakksindustrien. – Vi er forberedt på å ta saken gjennom rettssystemet så langt det er nødvendig.

22.03.12 21:14

Uttalelsen kom da helseministeren denne uken holdt innlegg på verdenskonferansen om «Tobakk eller Helse» i Singapore. Temaet for konferansen er «Mot en tobakksfri verden - planlegge globalt og handle lokalt». 100 land deltar, og flere av disse er saksøkt av tobakksindustrien, deriblant Norge. Norge er saksøkt av tobakksgiganten Philip Morris for forbudet mot synlig oppstilling av tobakksprodukter på utsalgssteder. Rettssaken skal opp i juni.

- Vær sikre!

Norske helsemyndigheter snakker nå med andre land som har lignende søksmål mot seg. Og Strøm-Erichsen lover kamp.

- Vi er forberedt på å stå opp mot tobakksindustrien på ulike måter, først i forbindelse med rettssaken, sa statsråden i sitt innlegg.

- Vi mobiliserer alle nødvendige ressurser for å forsikre oss om at tiltak for folkehelsen også i fremtiden er beskyttet mot industriens forstyrrelser. Vær sikre, vi er forberedt på å ta denne saken gjennom rettssystemet så langt det er nødvendig, fastslo statsråden under sitt innlegg, der 2.600 deltakere fra 100 land satt i salen.

Vil vurdere nøytrale pakker

Helseministeren har tidligere sagt til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB) at hun følger nøye med på Australia, som skal innføre anonyme røykpakker, uten logo, såkalt «plain packaging».

- Vi følger nøye med på det Australia gjør nå, for å lære av det. De har forberedt seg veldig grundig, og vi vil vurdere å innføre det som et tiltak her, men det er ikke aktuelt ennå. Vi vil først se på erfaringene fra Australia, sier Strøm-Erichsen til ANB.

- Australia er også saksøkt av tobakksindustrien. Du frykter ikke enda flere søksmål om du skulle innføre dette?

- De søksmålene må vi bare ta. Det er også veldig viktig at vi klarer å holde tobakk og bruk av tobakk unna fattige land, der de har mer enn nok av lidelser og sykdom fra før. Skal de få dette på toppen er det nesten ikke til å bære. Derfor er dette et veldig viktig arbeid, både nasjonalt og internasjonalt, sier helseministeren.

- Restriksjoner på konkurransen

Norske myndigheter har full støtte fra WHO. WHOs generaldirektør Margaret Chan, som også deltar på konferansen i Singapore, sa følgende til ANB da hun gjestet Oslo i februar:

- Vi kan ikke tillate en industri med et produkt som dreper, å drive skremsel mot lands regjeringer.

Forbudet mot synlig oppstilling av tobakk i Norge trådte i kraft 1. januar 2010. Det innebærer at alle butikker, kiosker og bensinstasjoner må skjule tobakken. Forbudet gjelder ikke spesialforretninger for tobakk.

Tobakksprodusenten Philip Morris Norge (PMN) saksøkte staten i mars 2010 fordi selskapet mener forbudet mot synlig tobakk i butikkene bryter med EØS-avtalen og legger restriksjoner på konkurransen.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.