*Nettavisen* Nyheter.

Lover opprydding i gebyrkaoset

IKKE AKSEPTABELT: Leder Kari Kjønaas Kjos i Stortingets helse- og omsorgskomité mener det ikke er akseptabelt at apotekene selv setter gebyrene på utlevering av LAR-medikamenter.

Leder Kari Kjønaas Kjos (Frp) i Helse- og omsorgskomiteen kritiserer de rødgrønne for ikke å ha ryddet opp.

23.04.14 09:02

- Denne saken føyer seg inn i rekken av saker som har ligget i den berømte rødgrønne skuffen, sier leder Kari Kjønaas Kjos i Helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, som nå lover å rydde opp.

De siste dagene har Nettavisen skrevet om apotekene som lager egne gebyrer for utlevering av medisiner til tidligere rusmisbrukere som går på legemiddelassistert rehabilitering (LAR). I noen tilfeller tar apotekene fem ganger mer i gebyrer enn det medisinene koster.

- Ren økonomisk utnyttelse
- Jeg har sett gebyrer ned mot 30 kroner for overvåket inntak av metadon, mens andre tar over 200 kroner i «overvåking- og istandgjøringsgebyr», sier seksjonsleder Kari Bussesund ved Avdeling spesialiserte ruspoliklinikker ved Oslo universitetssykehus til Nettavisen.


- Når apotekene nå tar skyhøye kostnader for istandgjøringsgebyr, håndteringsgebyr, spesialpakkegebyr og overvåkningsgebyrer blir dette ren økonomisk utnyttelse. Disse pengene kunne ha blitt brukt på en helt annen måte, sier leder Ronny Bjørnestad i proLAR, som er en av brukerforeningene for pasienter i LAR.


Ønsket regulering siden 2006
Apotekforeningen sier at apotekene må ta betalt for den ekstraservicen de gir ved å dele ut medikamenter, og at de siden 2006 har etterlyst statlige takster som de kan forholde seg til.

I 2006 ble det også satt ned et utvalg som kom fram til at nasjonale takster var den beste måten å regulere disse kostnadene på.

- Vi har argumentert for dette siden 2006. Helse- og omsorgsdepartementet har ikke vært villig til å innføre nasjonale takster. Uten noen form for takster er det ikke overraskende at det er variasjoner, både i struktur og størrelse, sier direktør for næringspolitikk i Apotekforeningen, Oddbjørn Tysnes, til Nettavisen.Vage svar
I 2013 stilte Frp spørsmål til daværende helseminister Jonas Gahr Støre om hva statsråden ville gjøre for å få fortgang i innføring av en nasjonal takst for utlevering av LAR-medikamenter, uten å få noe klart svar (se spørsmål og svar her).

Heller ikke da Nettavisen stilte spørsmålet til departementet onsdag, fikk vi et skikkelig svar. Statssekretær Anne Grethe Erlandsen sa at «Det er viktig for oss å holde kostnadene på et så lavt nivå som mulig» og ba om å få komme tilbake med et mer detaljert svar over påske.

- Nødvendig med opprydding
- Jeg mener fortsatt at det er helt nødvendig og helt riktig å rydde opp i dette. Regjeringen arbeider i disse dager både med en opptrappingsplan for rusfeltet og en ny legemiddelmelding. I forbindelse med dette arbeidet er det selvsagt også naturlig å ta opp dette, sier leder Kjønaas Kjos i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget.

Hun sier at det er langt flere enn apotekene som deler ut LAR-medikamenter, og at hun ønsker å se på hele ordningen med utdelingen og ikke bare på gebyrstørrelsene som apotekene skal ha.

- Jeg ønsker å se dette i sammenheng og ikke la det utvikle seg til en gebyrkrig. Vi må også være forsiktig så ikke fleksibiliteten i denne ordningen ødelegges, sier Kjønaas Kjos.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag