RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lover Yara lave gasspriser

Sist oppdatert:
Yara og Qatar skal samarbeide om utvidelse av verdens største gjødselfabrikk. Da trengs det naturgass - og det loves Yara ved toppsjef Thorleif Enger å få billig. Les mer
Yaras toppsjef Thorleif Enger hadde grunn til å smile onsdag. Han kunne skrive under en intensjonsavtale om etablering av Qafco 5, et anlegg som skal produsere 1 million tonn ammoniakk og 1,1 million tonn urea hvert år.

Les mer om avtalen og Qafco-5 her:
Yara utnytter mer Qatar-gass (Ny)

Høsten 2004 ble Qafco 4 åpnet, og etter planen vil Qafco 5 starte produksjonen i 2009 til 2010. Yara eier 25 prosent av Qafco og markedsfører ca. 50 prosent av produksjonen av Urea.

Den største innsatsfaktoren i produksjon av ammoniakk og urea er naturgass, og det har Qatar nok av. Og prisene er ekstremt lave i forhold til i USA eller Europa.

På en pressekonferanse i Oslo fortalte Qatars oljeminister Abdulla bin Hamad Al-Attiyah at Qafco vil få stabile og ikke minst meget gunstige gasspriser.

Qafco 5 vil betale under en dollar per mBTU (million british terminal units) noe som er langt under prisene på naturgass i Europa.

De europeiske prisene ligger på mellom fire og fem dollar mBTU mens i USA er prisen i dag 6,30 dollar per mBTU.
Dermed har Qafco 5 en meget god konkurransefordel fremfor produsenter i USA og Europa.

Prisene reguleres gjennom avtaler. For eksempel vil prisen kunne styres i forhold til inflasjon eller priser på den råvaren som naturgassen brukes til. Men hverken Yara eller Qatarske myndigheter vil kommentere hvilke prisingsmekanismer som vil brukes.

- Men det vil være stabile priser. De vil ikke hoppe opp og ned, sa Al-Attiyah på pressekonferansen.

Yara steg kraftig på Oslo Børs som følge av offentliggjøringen av avtalen. Aksjen endte opp 3,27 prosent til 79 kroner aksjen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere