*Nettavisen* Nyheter.

Lovet bort hjertet sitt

Landsstyremøte 2011 Foto: Åserud, Lise/Scanpix

På selveste valentinsdagen valgte statsminister Jens Stoltenberg å love bort hjertet sitt til andre enn fru Ingrid.

14.02.11 21:25

Oppmuntret av sin partikollega og tidligere kirurg Are Helseth, har Stoltenberg valgt å registrere seg som organdonor.

- Benyttet valentinsdagen til å fylle ut et donorkort fra Stiftelsen Organdonasjon, skriver Stoltenberg på sin Facebook-side, ledsaget av et bilde av ham selv midt i prosessen.

Antakelig tok han med noen blomster hjem til kona Ingrid Schulerud for å bøte på at hjertet hans ikke lenger bare er hennes.

Alle hjerters dag
Mannen bak initiativet til Stoltenberg er Arbeiderpartiets helsepolitiske talsmann, Are Helseth. Han gjorde i forrige uke det han kunne for å overtale sine venner i Arbeiderpartiet til å melde seg som donorer.

Passende nok var det på alle hjerters dag at Stoltenberg tok steget og fylte ut kortet.

- Vi har sannsynligvis verdens eneste statsminister som så personlig engasjerer seg i dette vanskelige, men viktige helsespørsmålet, sier en fornøyd Helseth.

En flott gave
Man kan få tak i donorkort både på nett og som en applikasjon til smarttelefoner, som var statsministerens foretrukne metode. Hver person som melder seg kan i prinsippet hjelpe sju andre til å få fortsette å leve.

- At statsministeren gjør dette, er kjempeflott. Organdonasjon er en flott gave å kunne gi til medmennesker som trenger det, sier professor i organtransplantasjon, Aksel Foss.

Han håper at så mange som mulig lar seg inspirere og gjør som Stoltenberg. For når situasjonen oppstår, endrer mange pårørende oppfatning.

- I utgangspunktet er 90 prosent av nordmenn for organdonasjon. Men når en av våre nærmeste dør, sier mange flere nei til at organene kan transplanteres. Da sier 27 prosent nei, sier Foss.

(ANB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.