GREFSEN: Nå gror kantineselskapet Løvetann AS i nye lokaler i Glads vei på Grefsen. Men selskapet er på ingen måte ukjent i Nordre Aker fra før, eller for den saks skyld i Oslo og omegn – med over 20 kantiner rundt omkring. Blant annet har Løvetann og Nguyen Thuy allerede i flere år laget mat til heis- og rulletrapp bedriften KONE AS på Frysja – med rundt 60 ansatte.

Stortrives som «løvetann»

– Her er det veldig bra å jobbe, med mange hyggelige mennesker og mange bra tilbakemeldinger på maten. Jeg stortrives som løvetann, forteller Nguyen fra Løren, som opprinnelig kommer fra Vietnam.

– Mesteparten av maten er jo typisk norsk, men innimellom lager jeg litt asiatisk mat også. Og det virker det som om de ansatte setter pris på!

Da avisen er innom nylig, har Nguyen fått hjelp av lærling Thitiya Raedeebuk (40) fra Tåsen, som snart også blir en fast ansatt løvetann.

– Dette er gøy! Jeg liker godt å lage mat, dette er noe jeg vil fortsette med. Og så lærer jeg jo mer om det å lage norsk mat – og ikke bare thailandsk, sier en fornøyd Thitiya, som også forteller at det slett ikke er enkelt å få seg jobb i Norge – og veldig mange søknader er sendt uten å få napp.

– Må «åpne munnen»

– Men man må «åpne munnen». Jeg vil oppfordre andre innvandrerkvinner til å snakke med folk, og bruke det nettverket de har! Slik kom jeg i kontakt med Løvetann!

Nguyen legger til at også hun fikk jobb på samme måten – via bekjente.

Mye har vært skrevet om middelaldrende – både kvinner og menn – som går ut på dato i arbeidslivet. Men eier og daglig leder av Løvetann AS, Merete Anfinnsen, ansetter mer enn gjerne godt voksne i sin bedrift, og gjerne kvinner med minoritetsbakgrunn.

– Stor ressurs

– For oss er voksne kvinner en stor ressurs – rundt 30 stykker arbeider nå i bedriften, Nguyen og Thitiya er faktisk blant de yngste. De voksne kvinnene viser stort ansvar, og ikke minst en imponerende omsorg for de menneskene de lager lunsj til. De gir faktisk mye mer enn de egentlig behøver! ifølge Merete.

Og et sykefravær på 2% sier noe om at trivselen som løvetann ser ut til å gro godt.

Liker maten!

Henrik Wergeland – fra Røyken har jobbet lenge i KONE AS – i mer enn 30 år. Og han er storfornøyd med å ha kantine på arbeidsplassen.

Sparer tid

– Før vi fikk kantine så gikk det jo med masse tid til handling, lage maten, rydde opp osv. Dette er tidsbesparende, i tillegg til at det er veldig god mat. Særlig varmmaten to dager i uken, og ikke for å glemme vaflene på fredag. Men det er jo klart at det er fristende å kanskje spise litt mer enn man skulle da – når det er så mye god mat å velge mellom!, sier Henrik som faktisk er i slekt med selveste forfatteren/ dramatikeren Henrik Wergeland.

– Ja, det var broren til min tippoldefar, forteller Henrik.

Spesialservice

Sølvi Olsen har også jobbet i KONE i mange år, og er som Henrik veldig glad for kantinen.

– Det med vaflene er så sant – kjempegodt! Og ikke nok med det, men vi får til og med legge inn bestilling på om vi vil ha godt stekt eller kanskje middels stekt!