Den internasjonale dyrevernorganisasjonen Four Paws har fått tilgang til sjokkerende bildemateriale som avdekker det de mener er dyremishandling i en dyrehage i Rafah på Gazastripen.

Videoen og bildene viser at klørne til den 14 måneder gamle løvinnen «Falestine» blir fjernet med en bitetang, skriver Four Paws i en pressemelding.

Årsaken er at eieren av dyrehagen vil at besøkende, og ikke minst barn, skal kunne leke med løvinnen uten risiko for å bli skadet av klørne.

Blodige sår

Videoen, som Nettavisen har fått tilgang til, viser at løven blir lagt oppå et bord og får dratt ut klørne sine med en bitetang. Deretter blir de blodige sårene på potene sydd igjen.

- Klørne ble fjernet sånn at de ikke vokser fort, sånn at besøkende og barn kan leke med henne, sier Fayez al-Haddad, som er veterinæren som utførte inngrepet på løvinnen, skriver Daily Mail.

Han avviser at inngrepet er dyremishandling.

- Vi ønsker å skape glede hos barna, samtidig som at vi vil øke antallet på besøkende til dyrehagen som er rammet av høye utgifter, sier Haddad.

- Jeg prøver å gjøre løvinnen mindre aggressiv, slik at den kan være vennlig overfor besøkende, sier dyrehagens eier, Mohammed Jumaa, ifølge samme avis.

- Klørne er løvens fingre og tær

Amputasjonen av klørne ble gjort i forrige måned, bare noen uker etter at fire andre løveunger frøs i hjel i samme dyrehage.

Nå krever organisasjonen Four Paws at dyrehagen blir stengt.

- Klørne er så å si løvens fingre og tær. Det å fjerne dem er dyremishandling og det er forbudt i hele verden. Dette brutale inngrepet er ofte sammenlignet med amputasjon av alle fingrene på et menneske opp til første fingerknokkel, sier veterinær Amir Khalil ved Four Paws i en uttalelse.

- Vi er sjokkert over at eieren av Rafah dyrehage tillot dette inngrepet. Motivet er også bekymringsverdig. For mennesker, er løver et farlig rovdyr og ikke en lekekamerat. Eieren av dyrehagen har nok en gang vist at han handler uforsvarlig overfor mennesker og dyr, sier Khalil.

Khalil har bred erfaring med denne typen aksjoner og har tidligere evakuert to dyrehager i Gaza i henholdsvis 2014 og 2016.

- Smugles gjennom tuneller

Videre hevder Four Paws, som holder til i Wien i Østerrike, at over 40 dyr blir holdt fanget i dyrehagen og lever under svært dårlige forhold. Dyrehagen ligger i Rafah på grensen til Egypt, og ble åpnet i 1999. Dyrene blir angivelig smuglet gjennom tuneller fra Egypt til Gaza.

For øyeblikket er det 49 dyr i dyrehagen, inkludert fem løver, én hyene, flere apekatter, ulver, emuer, katter, hunder og eksotiske fugler. Dyrene lider av mangel på mat og medisinsk oppfølgning, ifølge organisasjonen.

Gaza har det siste tiåret vært rammet av flere israelske militære angrep som har krevd tusenvis av menneskeliv. De mange konfliktene mellom Hamas og Israel har naturligvis vært en medvirkende årsak til de kritikkverdige forholdene i dyrehagen.