RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lovforslag kan stanse rekruttering til sikkerhetsselskaper

Regjeringens nye lovforslag om fremmedkrigere kan gi problemer for nordmenn som ønsker å jobbe i private sikkerhetsselskaper i utlandet.

Det nye lovforslaget kan komme til å kriminalisere hele sikkerhetsbransjen i Norge, skriver Klassekampen.

Forslaget, som justisminister Anders Anundsen (Frp) sendte ut på høring før sommerferien, vil kriminalisere verving og deltakelse i militære konflikter i utlandet for ikke-statlige grupperinger.

Selv om lovforslaget kanskje først og fremst kommer til å ha innvirkning på nordmenn som reiser til Midtøsten for å kjempe sammen med væpnede islamister, vil også private sikkerhetsselskaper rammes av det nye lovverket. Det bekrefter justisdepartementet overfor avisen.

«Det foreslås å utvide straffansvaret i straffeloven slik at all rekruttering her i riket til militær virksomhet for en fremmed stat eller en ikke-statlig styrke eller gruppe forbys. Dette vil etter omstendighetene også kunne gjelde for private sikkerhetsselskaper som rekrutterer til slik virksomhet», skriver departementet i en epost til Klassekampen.

Utenriksdepartementet har tidligere advart mot bruken av private sikkerhetsselskaper i væpnede konflikter, og påpekt at denne bruken har økt kraftig.

Venstres stortingsrepresentant Abid Raja har tidligere sagt til NTB at han ønsker et regelverk som klart forbyr privatpersoners deltakelse i krigshandlinger i utlandet.

I høringsforslaget til regjeringen foreslås det at overtredelse av et slikt forbud skal kunne straffes med fengsel i inntil seks år.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere