Gå til sidens hovedinnhold

Lovlig å overvåke barna

Barn og ungdom under 18 har ikke noe de skulle sagt: Foreldre har rett til å overvåke dem med mobilen.

Barnemobiler som skreddersys etter foreldrenes kontrollbehov blir et stadig vanligere syn i Australia, USA og andre land vi liker å sammenligne oss med. Telefonene kjøpes i hovedsak inn av bekymrede foreldre som frykter for barnas ve og vel.

Fordi telefonene kommer med moderne GPS-teknologi, kan de benyttes til svært presis peiling og overvåking av barna.

Forlater datteren din skolegården i friminuttet? Da får du en tekstmelding som umiddelbart forteller om dette. For eksempel.

Anbefales av barnepsykolog
Jim Snyder, professor i psykologi ved Wichita State University i USA, sier foreldre ikke bør nøle med å benytte overvåkningsmulighetene disse telefonene byr på. I et intervju med avisen Chicago Tribune, fremstiller barnepsykologen det nærmest som uansvarlig å ikke overvåke barna:

- Poenget med å overvåke barn, er å sørge for at de er sikre og at de ikke kommer i kontakt med farlige mennesker, sier Snyder.

Og hvem vil vel ikke beskytte avkommet mot død, lemlestelse og overgrep? Foreldres instinktive beskyttelsesbehov betyr klingende mynt i kassa for selgere av barnebilseter, sykkelhjelmer og nå også mobiltelefoner. Fellesnevneren er ”trygghet”.

Psykologen utdyper ikke hvordan overvåkning kan forhindre kontakt med farer, men poengterer at GPS-mobiler kan være et nyttig redskap for en urolig far eller en bekymret mor – selv om han innrømmer at barna kan oppfatte slik kontroll som invaderende.

Greit også her
Norge er kjent for å ha noen av de strengeste begrensingene i verden hva gjelder overvåkning av mennesker. Hva så om barnemobilene dukker opp her til lands, vil Datatilsynet sette ned foten før de blir å få kjøpt i butikken?

- Personopplysningsloven legger ingen begrensninger på slik foreldreaktivitet. Vi vurderer det derfor dit hen at foreldre fritt kan benytte denne teknologien til å overvåke barna sine. Rent etisk sett kan vi sikkert diskutere hvor heldig det er, og kanskje vil slik aktivitet undergrave tilliten mellom barna dine og deg. Men loven vil ikke komme i veien, sier informasjonssjef Ove Skåra i Datatilsynet til Mobilen.no.

Han viser til at Barneombudets jurister kan være av en annen oppfatning, ettersom Barneombudet blant annet er satt til å passe på Norge ikke bryter forpliktelsene fra barnekonvensjonen.

Barneombudet er uinteressert
I FNs konvensjon om barnets rettigheter heter det blant annet:

«Barnet skal ikke utsettes for vilkårlig eller ulovlig innblanding i sitt privatliv, i familien, i hjemmet eller i korrespondansen sin. Det skal beskyttes mot ulovlig angrep mot ære og omdømme».

Når Mobilen.no ringer og ber om ombudets syn på saken, ber rådgiver Kari Stenquist om å få rådføre seg med sine kolleger og komme tilbake til oss. Noe senere ringer hun tilbake:

- Jeg har snakket med barneombud Reidar Hjermann, og konklusjonen er at vi ikke ser på dette som et reelt problem. Vi har derfor ingen kommentarer til temaet, fastslår Stenquist.

Dermed ser det ut til å være opp til importørene og distributørene hvorvidt vi vil få se telefonene i Norge.

Fritt fram for importørene
Barnemobilene byr, for utenom overvåkningsfunksjonen, på en lang rekke kontrollalternativer som skal tiltale foreldrene og friste til kjøp. Kanskje er det til syvende og sist de øvrige funksjonene som vil føre dem inn på det norske markedet.

Med en spesialtilpasset mobiltelefon som denne kan mamma og pappa bestemme hvilke nummer ungene kan og ikke kan ringe, når telefonen skal være av og på og hvor lenge telefonen skal kunne benyttes hver dag, for å nevne noe. Ofte kan mobilen fjernstyres via nettet, noe som selvsagt er forbeholdt de som sitter med passordet – altså foreldrene.

- Vi har ikke sett disse telefonene enda. Men dersom en av de store produsentene, som Nokia eller Sony Ericsson, kommer med slike modeller, vil vi nok kikke nærmere på dem, sier innkjøper Hanne Bjørnstad i norgesavdelingen av Europas største mobildistributør, Dangaard Telecom.

Forsiktige operatører
Informasjonssjef Anders Krokan i Telenor sier selskapet ikke har vurdert hvordan de vil forholde seg til barnemobiler.

- Vi har hatt Disney-mobiler med oppsporingsmekanisme til test og utprøving hos oss, men vi valgte å ikke tilby disse til kundene våre. Avgjørelsen baserte seg på at produktene var rettet mot barn, og Telenor verken kan eller vil drive markedsføring rettet mot barn, sier Krokan.

- For øvrig har vi ikke sett at leverandørene har tatt inn barnemobiler, og vi har heller ikke foretatt oss noe aktivt selv. Enn så lenge ser vi derfor ikke behovet for dem, men skulle spørsmålet en dag dukke opp, vil vi - i tillegg til en selvstendig vurdering - være opptatt av hva Datatilsynet mener, fastslår informasjonssjefen.

- Kan være marked
Administrerende direktør i Tele2, Håkon Dyrnes, er derimot positivt innstilt:

- Jeg tror absolutt det kan være marked for slike mobiltelefoner. Tele2 skal naturligvis ikke ha noen oppdragerrolle i forhold til verken foreldre eller barn, men samtidig er det utvilsomt slik at foreldre ønsker kontroll. Dersom Datatilsynet ikke har innvendinger, ser vi derfor ikke noe problem i å kunne tilby barnemobiler til våre kunder, konstaterer Dyrnes.

Altså kan det være at også norske foreldre i nær framtid får anledning til å overvåke de unge og håpefulle. Som i USA, hvor Chicago Tribune forteller om en teleoperatør som tilbyr ”Tenåringen hjem i live”, en tjeneste som benytter barnemobilene til å rapportere om kjøremønster og farten i kjøretøyet de befinner seg i akkurat nå.

Denne saken er hentet fra Mobilen.no.

Reklame

Black weekend: Salgene fortsetter - Her får du oversikten du trenger