RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Inger Anne Lillebø (Avisa Nordland)

Lovløs lege vil ha makt

Sist oppdatert:
Han gir tunge narkomane ulovlig morfin. Nå krever han mer makt til fastlegene.

Budskapet fra fastlege Dagfinn Harr var tydelig og klart da han snakket til 150 personer som jobber innen rusfeltet i Nordland, skriver Avisa Nordland.

Det var under Rusforum Nordland sin årlige konferanse i Bodø at den kontroversielle fastlegen i Kristiansand var invitert.

Haarr har svært mange tunge rusbrukere på sin pasientliste og benytter svært omdiskuterte metoder.

Han gir blant annet pasientene morfinpreparater, noe som er ulovlig.

– Jeg er den lovløse legen, sier han, og omtaler seg selv som en villnikkers med reseptblokken, som foreskriver opiater til opiatavhengige.

Resultatet er 14 tilsynssaker som har endt med en advarsel fra helsemyndighetene.

Redder liv
Resultatene av Dagfinn Haarrs offensive behandling møtes likevel med respekt.

Den årlige dødeligheten blant pasientene hans er 0,5 prosent, mens tilsvarende tall for pasienter i Legemiddelassistert Rehabilitering (LAR), som er en del av spesialisthelsetjenesten, er på 1,3 prosent.

– Jeg vet jeg har reddet mange liv, sier han.

Haarr har behandlet 276 mennesker med rusproblemer de siste 13 årene. I 146 tilfeller har han gitt ulovlige medikamenter.

– Ingen har dødd av medisinene jeg har gitt dem. Tunge narkomane dør ikke av å få disse i lette doser. Jeg gir medisin for å roe ned situasjonen for pasientene i korte perioder, slik at de kan bruke energien til å komme til behandling, sier den tidligere helsesjefen i Kristiansand.

Han begynte som fastlege i 1997 og overtok da noen av de tyngste narkomane i sørlandsbyen .

Diagnostisk suppe
– Et minimum av nevrobiologisk kunnskap har hjulpet meg å forstå disse pasientene bedre. Jeg forestår en grundig og omfattende kartlegging av nye pasienter, og jeg finner mye sykdommer. 70 prosent har påvisbare psykiske lidelser. Pasientene har en skikkelig diagnostisk suppe med flere somatiske sykdommer, sier han og priser tverrfaglig samarbeid.

– Disse pasientene er avhengige av all hjelp de kan få. Tverrfaglig samarbeid er noe av det nyttigste vi driver mer. Men fastlegene må få mer makt. I dag er det kun leger i spesialisthelsetjenesten som kan foreskrive medikamentell behandling. Det er for dumt ikke å holde på fastlegene som en krumtapp i behandling av disse pasientene. Men det er en voldsom jobb å få fastlegene med på laget, fordi dette er en utrolig krevende pasientgruppe, sa Haarr.

- Jeg er en stor fan
Christine Aarvik er leder for Rusforum Nordland, og har jobbet med rusmiddelavhengige på Trappehuset i Bodø. Hun sier at svært mange fastleger i Nordland tar rusmiddelbrukere seriøst, og at mange møter pasientgruppen med respekt. Men at også Bodø og Nordland har leger som ikke gir denne gruppen god nok oppmerksomhet.

– Å styrke førstelinjen, der hjelpeapparatet er lett tilgjengelig, er veldig viktig. Jeg tror også at et økt fokus på somatikk i møte med pasientene er helt nødvendig. Dagfinn Haarr har veldig gode resultater. Jeg er en stor fan, sier Aarvik.

Fastlege Kai Brynjar Hagen i Bodø er enig i at fastlegene må få mer makt.

– Men forutsetningen må være at de rette kvalifikasjonene må være på plass hos den enkelte lege. Dagfinn Haarr er en stor entusiast, som har kunnskaper, kompetanse og ferdigheter langt ut over det den gjennomsnittlige fastlegen har. Problemet er at fastlegene er veldig forskjellig. Likevel er det ikke min erfaring at fastleger generelt har en vegring mot denne pasientgruppen, sier Hagen.

Les flere saker i Avisa Nordland.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere