*Nettavisen* Nyheter.

Lovte sønnen å få komme på besøk bare han sa «sannheten»

ANKESAK: Aktor Peter André Johansen, bistandsadvokat Gunhild Lærum og politiadvokat Anne Siv Åvitsland i samtale i Eidsivating lagmannsrett. Foto: Cornelius Poppe (NTB Scanpix)

Sønnen var redd moren hatet ham for det han hadde fortalt politiet.

13.01.14 18:19

HAMAR (NTB): Til tross for forbudet mot å kontakte sønnen etter at overgrepssiktelsen var tatt ut, sendte den nå tiltalte moren flere meldinger hvor hun maner ham til å si «sannheten».

«Hadde du sagt sannheten, hadde besøksforbudet blitt borte og du hadde kunnet kommet og besøkt oss. Men det kan du ikke nå», skrev moren i en Facebook-melding til sønnen. Han var tvangsplassert i fosterhjem og var redd moren hatet ham for det han hadde fortalt politiet.

Moren svarte med å si at hun var skuffet over sønnen og ba ham fortelle sannheten når han dagen etter skulle inn til et nytt avhør.

Det er imidlertid grunnleggende uenighet om hva som er «sannheten» i saken som av aktor er blitt karakterisert som norsk rettshistories verste overgrepssak. Det kom ikke uventet for dagen da den 40 år gamle moren forklarte seg for Eidsivating lagmannsrett mandag.

Brukte hundens profil
Da 15-åringen, nå 17, til slutt blokkerte moren, slik at hun ikke engang fikk sendt ham meldinger, klarte hun likevel å kontakte sønnen ved å bruke en Facebook-profil i navnet til familiens hund, Aurora.

Moren avviste i retten at hun kamuflerte seg som en annen for å omgå sperren til gutten.

Sønnen utgjør nøkkelbeviset i saken som behandles på Hamar. Tiltalen om svært grove seksuelle overgrep og systematisk voldsutøvelse mot ham selv og hans to små brødre fra de var ett og to år gamle, er i hovedsak basert på hans forklaring.

Småbrødrene har hver for seg i to avhør gitt relativt sammenfallende forklaringer som understøtter de nokså detaljerte forklaringene til tenåringen.

Tror hun ville påvirke
Da saken ble behandlet i Øvre Romerike tingrett, ble moren og ektemannen, de er nå gift og er foreldre til småbrødrene, dømt til 17 års fengsel. Dommen er så å si utelukkende basert på forklaringene til de tre guttene.

Aktor, statsadvokat Petter André Johansen, vil ikke kommentere overfor NTB hvilken hensikt han mener moren hadde med å sende meldingene til sønnen. Da han stilte spørsmål i retten lot han det imidlertid skinne tydelig igjennom at han mener hun forsøkte å påvirke gutten følelsesmessig til å trekke tilbake anklagene om vold og overgrep.

Moren ble i tingretten dømt for å ha brutt besøksforbudet etter den ulovlige kontakten. Denne delen av dommen er ikke anket.

- Guttene lyver
Uten å nøle svarte kvinnen bekreftende på at hun mener sønnene, både den nå 17 år gamle eldstegutten og de to småbrødrene hans på sju og åtte år, lyver. Da hun ble bedt om å svare på hvorfor de skulle lyve rett ut på sine egne foreldre om vold og overgrep, var hun vag i sine svar.

Eldstesønnen var en som ville gjøre alle til lags, og svarte derfor bare det han trodde folk ville høre, mente hun. Brødrene hans måtte være drillet på forhånd av fosterforeldrene.

- De bor i samme fosterhjem og snakker om de samme tingene med de samme fosterforeldrene. Da er det ikke så rart at de snakker noenlunde likt, sa kvinnen.

Den 30 år gamle familiefaren, som i tingretten fikk samme straff som moren, fikk så vidt begynt å forklare seg mandag ettermiddag. Han slet med å huske hvor den hyppig flyttende familien bodde til enhver tid og hvilke sentrale hendelser som kunne knyttes til de enkelte stedene.

Men han bekreftet at det som oftest var turbulente forhold i familien. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.