*Nettavisen* Nyheter.

Løy for politiet - fikk erstatning

39-åringen ble feilaktig etterforsket for voldtekt, takket være sine egne løgner i avhør.

25.10.08 13:01

(iOslo.no) Likevel tilkjente Oslo tingrett ham erstatning for uberettiget straffeforfølgelse.

Tatt for voldtekt
Sommeren 2005 ble 39-åringen pågrepet og siktet for voldtekt av en kvinne på en fest nord i landet.

Han hadde gått inn på toalettet der kvinnen lå utslått på gulvet. Mens han urinerte grep kvinnen fatt i trusen og skrittet hans og etterlot seg dermed DNA-spor.

Kort tid etter ble mannen, som er av utenlandsk opprinnelse, anklaget for voldtekt. Men i avhør benektet han både å ha vært til stede på festen og kontakt med kvinnen. Løgnen ble raskt avslørt, noe som styrket mistanken mot ham.

Fortsatte å lyve
Politiet mente det var sterke bevis som tydet på at de hadde funnet den skyldige og fikk rettens velsignelse til å holde ham i varetekt under etterforskningen.

I avhørene som fulgte de neste sju månedene fortsatte han å lyve om hendelsene den aktuelle kvelden. Da han til slutt fortalte sannheten ble han ikke trodd og saken endte i retten. Der ble han først dømt, men vant ankesaken i lagmannsretten.

Etter frifinnelsen søkte han om erstatning for uberettiget straffeforfølgelse, men fikk avslag fordi han ved å lyve i avhør selv hadde bidratt til at etterforskningen fortsatte. Da gikk han til søksmål mot Justisdepartementet med krav om 93.400 kroner i oppreising.

- Temaet var tabu
Under rettssaken i Oslo tingrett forklarte han at løgnene var et resultat av kulturforskjeller.

«NN (39-åringen, journ. anm.) har forklart at de avvikende forklaringene vedrørende den fysiske kontakten med fornærmede skyldtes språkproblemer, at temaet saken gjaldt er tabu i hans kultur, at det var en kvinnelig tolk til stede under avhørene, at han var i en vanskelig personlig situasjon på tiden for avhørene og at han var svært redd for konsekvensene av straffeforfølgningen.»

Men mannen fikk lite gehør av dommeren, som mente forklaringen hans var vag og ikke kunne se noen rimelig grunn til at 39-åringen skulle lyve når han var mistenkt for voldtekt.

Fikk en tredjedel
Under tvil besluttet dommeren likevel å la mannen delvis vinne søksmålet.

«Retten (...) har en viss forståelse for at (...) hans etniske og kulturelle bakgrunn kan ha tilskyndet at han ønsket å benekte ethvert kjennskap til det angivelige lovbruddet.»

Erstatningen ble dermed redusert til 30.000 kroner, men både 39-åringen og Justisdepartementet må betale saksomkostningene selv.

Les flere nyheter på iOslo.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag