RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lær å rulle med kajakk

Sist oppdatert:
Dersom du har lært å klatre tilbake i en kantret kajakk er du klar for neste nivå - å rulle deg på rett kjøl. Se de stilige videoene!

Eskimorulle ser imponerende ut, og det er en kjapp og effektiv måte å komme seg på rett kjøl på - når du har lært deg trikset.

Har du først fått rullen i kroppen er den ikke så vrien å få til. Og det er nå som det er varmt i vannet du kan trene på den.

Eskimorulle
Når du trener på rullen legger du åren langs med kajakken med den sterkeste armen din frem. Press knærene oppover sånn at du sitter fast i kajakken. Tipp deg rundt, stadig med åren i samme posisjon. Nå skal du opp igjen! Ta et kraftig åretak samtidig som du vrir båten rundt med hoften. Hodet skal sist opp av vannet. Mikkel Ranheim lærer rekruttene padleteknikk på Haakonsvern. Under viser han deg hvordan:

Tipper du ufrivillig rundt må du holde deg fast med knærene slik at du ikke sklir ut. Bruk noen sekunder på å få åren i riktig posisjon, og rull deg opp.

Skulle du gli ut av kajakken kan du likevel rulle deg på rett kjøl. Da åler du deg på plass i båten, dukker under vann, presser knærene fast, og ruller deg opp. Idrettsoffiser Camilla Ianke på Haakonsvern viser hvordan:

Pawlatrulle
Denne rullen er litt enklere å lære enn eskimorulle siden den gir deg mer kraft på åren, og hjelper deg å holde åren i riktig vinkel. Men den krever at du skifter tak på åren, så de fleste vil nok holde seg til eskimorullen når den først sitter. Mikkel Ranheim viser deg hvordan rullen utføres:

Når kompisen får problemer
Det å gå rundt kan være et så stort sjokk at den uheldige får panikk og til slutt svimer av. Er dere to sammen og langt fra land er det du som da må redde kompisen din. Sitter han fortsatt fast i kajakken kan du rulle ham opp igjen. Under hjelper Mikkel Camilla på rett kjøl.

Husk å sjekke at kompisen din puster etter at du har fått ham opp! Dersom du må få liv i ham igjen, fester du først kajakkene sammen ved å stroppe årene fast på tvers over fordekk og akterdekk. Da flyter dere stabilt, og driver ikke fra hverandre.

I videoen over ser du at åren til Camilla driver bort. Det er fordi hun ikke har festet åren til kajakken med en åresnor. Uten åre er hun hjelpeløs, så åresnor er obligatorisk sikkerhetsutstyr sammen med pumpe og årepose!

Her kan du lese mer om rulleteknikker (på engelsk).

Synes du det er vrient å få til rullene? Bli med på padlekurs!

Å rulle er stilig, men det aller første og aller viktigste du må lære deg er hvordan du skal komme deg opp i en kantret kajakk, både når du er alene, og når du kan få hjelp av andre:

Slik redder du deg selv
Sånn redder du kompisen

Slik velger du kajakk
Sånn velger du utstyr til kajakken

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere