RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
(Privat)

Lærer: - Vi pynter oss, men lar nisselua være

Sist oppdatert:
Rektor har ingen forklaring på hvorfor femteklassingene på Øren skole ble ilagt nisselueforbud på juleavslutning.

Nettavisen skrev tidligere i dag om Vibeke Alm Thoen som er oppgitt fordi hennes datter av hensyn til barn med en annen kultur og tro, ikke fikk lov til å bruke nisselue på sin egen juleavslutning.

- Dette henger ikke på greip. Nisseluer handler ikke om noe religiøst budskap. Dette handler om å få feire en tradisjonell juleavslutning, sier Vibeke Alm Thoen til Nettavisen.


Saken har skapt debatt blant politikere, lærer og Nettavisens lesere.

I den første saken Nettavisen publiserte, er det når over 70 innlegg. Les kommentarene her.

På Nettavisens Facebook-vegg har diskusjonen også tatt helt av.

- Fullstendig misforstått
Leder i Drammen AUF, Nicoline Bjerge, er kritisk til saken: «Å kutte ut norske tradisjoner blir håpløst. Vi skal fortsatt feire jul på skolene selv om Norge er flerkulturelt», skriver hun på Twitter.

Aps stortingsrepresentant og leder av finanskomiteen, Torgeir Micaelsen, skriver på Twitter at nisseluenekten er en fullstendig misforstått måte å bidra til det flerkulturelle Norge.

Frps Siv Jensen mener det er en meget uklok vurdering å nekte barn og feire jul på en vanlig måte.

- Jeg håper og tror at rektoren ser at dette var en gal beslutning, og sørger for at barna får lov til å feire jul som vi alltid har gjort, sier hun.

Rektor: - Skal ikke nekte barn nisseluer
Til Nettavisen sier rektor Tove Fredriksen at barna fikk følgende beskjed av klasseforstanderen et par dager før juleavslutningen:

- Vi pynter oss, men lar nisselua være igjen hjemme.

- Da det likevel dukket opp noen med nisseluer, fortalte læreren at de måtte tas av, sier Fredriksen.

På spørsmål om hvorfor nisseluenekten ble innført, eller hvem som støtes av at tiåringer møter opp på juleavslutning med nisselue, blir det stille i andre enden av røret.

- ... Jeg vet ikke annet enn begrunnelsen som er gitt om at avslutningen skulle være for alle. Men jeg vet jo at nisselua i utgangspunktet ikke er forbundet med en kristen jul, sier hun.

- Hva tenker du om alt oppstyret i kjølvannet av episoden?

- Vi er ikke er en skole som ønsker å bli identifisert med at vi nekter barn å bruke nisseluer. Vi har ulike aktiviteter, der noen barn syns det er hyggelig å gå med nisseluer og andre ikke. Dessuten er det viktig å få fram at målet med den aktuelle avslutningen var å vise fram det elevene hadde jobbet med denne høsten. De hadde ikke begynt å øve på julesangene enda.

- Likevel ble det sendt ut en invitasjon til juleavslutning med en stor julenisse trykket på innbydelsen. Invitasjonen ble senere forandret til vintermarkering. Hva tenker du om det?

- Hensikten var ikke å frata barna gleden ved en slik avslutning før ferien. Vi ønsker ikke å bli identifisert med at skolen nekter barn å gå med nisseluer, sier hun.

- Skadelig for integreringen
Akhtar Chaudhry sier til Drammens Tidende at ekskludering av juletradisjoner er skadelig for integreringen i Norge.

- Juletradisjonen er en viktig del av vår felles arv, og jeg ser ikke noen som reagerer på at denne vises frem i skolen, sier Chaudhry, som mener at man må være åpne om tradisjoner og kulturarv.

Visepresidenten i Stortinget mener at de eneste begrensningene på hva skolen kan nekte, er forkynning av religiøse tekster.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere