RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lærerforbundene varsler streikeopptrapping

Skolenes Landsforbund tok ut ytterligere 80 lærere ut i streik mandag. Til sammen er over 7.800 lærere i streik.
Skolenes Landsforbund tok ut ytterligere 80 lærere ut i streik mandag. Til sammen er over 7.800 lærere i streik. Foto: Cornelius Poppe (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Lærerforbundene varsler ny opptrapping av streiken i løpet av uka. KS sier organisasjonen snart går tom for nye forslag for å få en slutt på streiken.

Siste nytt: Fra 1. september vil Norsk Lektorlag ta ut tolv nye medlemmer i streik. Alle er lærere ved Torstad ungdomsskole i Asker.

Skolenes Landsforbund varslet mandag at ytterligere 73 lærere blir tatt ut i streik fra 1. september.

LÆRERSTREIKEN: Følg utviklingen direkte her!

I løpet av mandag vil Utdanningsforbundet planlegge hvor deres neste streikeuttak vil skje, men de vil ikke si noe om hvilke skoler som blir rammet.

- Dagen i dag vil vi bruke til å snakke med lokale streikeledere, ha politiske møter og avklare hvor og når ytterligere uttak vil skje, sier nestleder i Utdanningsforbundet, Steffen Handal, til NTB.

Les ogsåLærerstreiken: - Det er helt fastlåst

Når Utdanningsforbundet har planlagt og varslet sin arbeidsgiver KS om hvor streiken vil trappes opp, vil det gå minst fire dager før opptrappingen kan tre i kraft.

- Uten grunn
Under sonderingsmøtet søndag kveld brukte de fire lærerforbundene under en halvtime på å bestemme seg for å si nei til samtlige av forslagene fra KS. De mener at dersom uenighet om tilstedeværelse oppstår lokalt mellom rektor og lærere på en skole, skal dagens ordning for tilstedeværelse videreføres.

Det er den aller enkleste løsningen uten å tvinge lærerne til å være mer på skolen, ifølge Utdanningsforbundet.

Rundt 600 streikende lærere samlet seg mandag utenfor oljemessa Offshore Northern Seas (ONS) i Stavanger mandag.

Les også: Lærerne vil omringe oljemessa i Stavanger

Handal sier at han ikke kan se noen grunn til at KS skal tviholde på kravet om økt tilstedeværelse, og sier at kun å kreve mindre pålagt tilstedeværelse ikke er noen løsning.

- Jeg er redd for at det har gått prestisje i dette og at KS-styret må vinne fram for å komme ut av situasjonen av æren i behold. Det er dette punktet som står i veien for at vi kan sette oss ned ved forhandlingsbordet, mener Handal.

Tom verktøykasse
KS-leder Per Kristian Sundnes sier at det er hensynet til norske elever som gjør at de holder fast ved punktet om økt tilstedeværelse i skolen.

Fakta: Fakta om lærerkonflikten

Klikk for å åpne faktaboksen
 

* Over 7.800 lærere fra Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Musikernes fellesorganisasjon og Norsk Lektorlag er i streik.

* 100.000 elever ved over 200 skoler er rammet.

* Konfliktens kjerne er hvor mye av lærernes arbeidstid som skal bindes opp med krav om tilstedeværelse på skolen.

* Hovedårsaken til at streiken fortsetter, er at partene nå strides om hva som skal skje når en rektor er uenig med lærerne om hvor mye lærerne skal være på skolen.

* Dagens avtale sier at lærerne må være henholdsvis 29 (barnetrinn), 31 (ungdomstrinn) og 33 (videregående) timer på skolen.

* Aftenposten skriver at KS var villig til å beholde timetallet mot at lærerne gikk med på fire dager ekstra «til samarbeid, planlegging og annet» dersom lokale forhandlinger ikke førte fram.

* To andre alternativer ble også presentert: Enten tre timer mer på skolen ukentlig eller én time mer i uken, pluss to dager ekstra i året.

* Det er ingen lærerstreik i hovedstaden. Oslo er et eget tariffområde, og hovedstadens lærere har stemt ja til sin forhandlede avtale.

(Kilder: Aftenposten, NTB)

- Det er så mange utfordringer i norsk skole i dag. Én tredel av elevene ved videregående faller av og vi får elendige PISA-undersøkelser. Flere undersøkelser viser at samarbeidskultur mellom lærere og elever – og særlig lærere imellom – blir bedre gjennom økt tilstedeværelse på skolen. Det er derfor dette er viktig for oss, sier Sundnes.

KS på sin side er villig til å beholde dagens avtale om at lærerne må være henholdsvis 29, 31 og 33 timer på skolen, avhengig av om de underviser på barne- og ungdomsskole eller videregående skole.

Med dette utgangspunktet presenterte de tre ulike forslag som ga enten fire planleggingsdager mer i året, to planleggingsdager mer i året eller 114 timer økt tilstedeværelse på skolen i løpet av året. Alle forslagene fikk et nei fra Utdanningsforbundet.

- Vår verktøykasse blir stadig tommere jo flere avslag vi får, sier Sundnes.

Nye lærere i streik
Til sammen er over 7.800 medlemmer i de fire lærerorganisasjonene Utdanningsforbundet, Skolenes landsforbund, Norsk Lektorlag og Musikernes fellesorganisasjon for tiden i streik.

Les også: Røe Isaksen: - Det er veldig alvorlig

Myndighetene kan iverksette tvungen lønnsnemnd dersom konflikten setter liv, helse eller personlig sikkerhet i fare for deler av eller hele befolkningen.

Utdanningsforbundets leder Ragnhild Lied sa etter et kort sonderingsmøte mellom partene søndag, at den store bøygen i lærerkonflikten er kravet om pålagt tilstedeværelse. Utdanningsforbundet planlegger ytterligere streikeuttak i løpet av uka.


- Det er dermed i utgangspunktet vanskelig å gå inn med tvungen lønnsnemnd i lærerstreiken. Men myndighetene kan likevel bruke muligheten når de føler at det er nødvendig. Hvis streiken blir langvarig, vil de nok til slutt gjøre det, sier økonomiprofessor Steinar Holden ved Universitetet i Oslo.

Det er arbeids- og sosialminister Robert Eriksson (Frp) som eventuelt kan gripe inn og kreve tvungen lønnsnemnd. Mandag ønsker han ikke å kommentere det spørsmålet overfor NTB, utover at han følger utviklingen tett. (©NTB)

Les også:  Fylkesordfører foreslår å gi lærerne tilbake til staten


Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere