RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
STREIK: Terje Skyvulstad (f.v.), 1. nestleder i Utdanningsforbundet, leder Ragnhild Lied og 2. nestleder Steffen Handal under en pressekonferanse i Utdanningsforbundet i Oslo onsdag formiddag, i forbindelse med at titusener av lærere tas ut i streik.
STREIK: Terje Skyvulstad (f.v.), 1. nestleder i Utdanningsforbundet, leder Ragnhild Lied og 2. nestleder Steffen Handal under en pressekonferanse i Utdanningsforbundet i Oslo onsdag formiddag, i forbindelse med at titusener av lærere tas ut i streik. Foto: Vegard Grøtt (NTB scanpix)

Lærerne streiker - men først er det ferie!

Sist oppdatert:
Truer skolestarten til høsten.

Lærerne har stemt over avtalen Utdanningsforbundet har inngått med Kommunenes Sentralforbund (KS).

Klokken 12 presenterte Utdanningsforbundet resultatet fra uravstemningen.

- Medlemmene våre har sagt et klart og tydelig nei til skissen som lå der, sa Ragnhild Lied, leder i Utdanningsforbundet, på en pressekonferanse.

Over 2 av 3 medlemmer har stemt, og 73 prosent har sagt nei til tariffavtalen.

- Dette avstemningsresultatet er et tydelig signal fra lærerne om manglende tillit til KS og arbeidsgiverne, sa Lied.

Les også: - Kan bety forsinket skolestart

- Trapper kraftig opp ved skolestart
Hun sa at de har undervurdert stemningen blant lærerne.

- Vi starter streiken ganske umiddelbart. Vi starter streiken 1. juli i Bergen. Vi kjører en liten streik i sommer, og så trapper vi kraftig opp ved skolestart, sa hun, og vektla at deres målsetting er å få til et bedre resultat.

36 lærere tas ut i streik på Rothaugen skole i Bergen fra 1. juli.

- Det er ikke i tvil om at vi er i stand til å streike, bredt og at vi er i stand til å streike lenge, sa Lied.

Ikke streik i Oslo
Uravstemningen i Oslo kommune, som er et eget tariffområde, har vært gjennomført samtidig med uravstemningen i KS-området.

Resultatet fra Oslo viser et ja-flertall, selv om mange av de som har stemt har stemt nei.

Dermed er lærerne i Oslo kommune ikke en del av streiken.

Nei til 7,5 time på jobb
Den omstridte arbeidstidsavtalen innebærer at lærerne blir pålagt å være på skolen 7,5 timer hver dag i løpet av arbeidsuka og at rektorene får større styring med lærernes arbeidstid.

I tillegg omfatter meklingsresultatet «ordinære» poster, som et lønnstillegg på drøyt 3,3 prosent.

STREIK: Streiken blant lærerne vil trappes kraftig opp ved skolestart, og det kan bety trøbbel for elevene.


KS: - Det er skuffende

KS er skuffet over lærernes nei.

- Det er skuffende at lærerne har sagt nei til et forslag både Utdanningsforbundet og KS har anbefalt. Dermed sier de nei til en avtale som legger til rette for å utvikle en kollektiv samarbeidskultur i skolen, noe begge parter mener er nødvendig, sier forhandlingsleder Per Kristian Sundnes i KS.

Han understreker at kommunene og fylkeskommunene, samt 37 av de 40 arbeidstakerorganisasjonene KS forhandler med, nå har sagt ja til meklerens forslag til løsning, og endringene iverksettes for disse.

Sundnes avviser blankt at avtalen er et uttrykk for mistillit til lærere, eller at den vil være til skade for elevenes læring:

- De som for alvor tror at Utdanningsforbundet ville anbefalt en avtale som bygger på mistillit til lærerne, eller vil føre til en dårligere skole, kjenner Utdanningsforbundet dårlig, sier Sundnes.

Sa også nei til avtalen
Tirsdag ble det klart at Norsk Lektorlag har sagt nei til avtalen, og lektorer ved flere skoler blir tatt ut i streik etter sommerferien.

I dag kom altså svaret fra organisasjonen som organiserer flest lærere, Utdanningsforbundet, som har 93.000 medlemmer.

Leder Anne Finborud i Skolenes Landsforbund har for lengst tatt ut sine medlemmer i streik. Også Musikernes Fellesorganisasjon er ute i streik, etter å ha avvist meklingsresultatet i slutten av mai.

- Tillitskrise i skolen
KrF mener en streik blant lærerne er det siste norsk skole trenger.

- Lærernes nei til forhandlingsresultatet mellom KS og Utdanningsforbundet vitner om en dyp tillitskrise mellom lærerne og arbeidsgiveren KS. Regjeringens uttalte ønske om å satse på skolen og lærerne kommer nå svært skjevt ut,  uttaler Anders Tyvand, utdanningspolitisk talsmann i KrF.

- Jeg har forståelse for lærernes frustrasjon. Kunnskapsarbeidere i andre virksomheter tilbys økt fleksibilitet og tillit i utøvelsen av yrket. For lærerne, som i utgangspunktet har en rigid og lite fleksibel arbeidshverdag, går signalene i motsatt retning, sier Tyvand.

- Må gjenreise respekten for læreren
Venstre mener mistilliten til KS er en kjempeutfordring.

- En streik kunne sannsynligvis vært unngått dersom KS hadde opptrådt mer musikalsk og tidlig gitt tydelige signaler om respekt for lærerne og læreryrkets egenart. Lærere skal være lærere, og ikke byråkrater. Vi må ha tillit til at lærerne gjør jobben sin uten detaljstyring, sier Venstreleder Trine Skei Grande, og leger til:

- Når 73 prosent av lærerne ønsker streik på grunn av mistillit til arbeidsgiver, samtidig som en tredjedel av lærerne ikke føler seg verdsatt, er det åpenbart at det er en nasjonal oppgave å gjenreise respekten for læreren og å gi læreryrket økt status, sier Venstre-lederen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere