RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Stine Cecilie Granlund (Romerikes Blad)

Læring med kondomer og bananer

Sist oppdatert:
Kondomer som tres på bananer og lærere som forteller om personlige opplevelser. Slik oppleves seksualundervisningen for elevene.

Glenn Kampsveen (16), Maria Ingelin Kastet (16), Ronja Irene Adolfsen (18) og Jardar Kastet Klyve (16) er alle glade de er ferdig med seksualundervisningen, for det var ingen stor opplevelse.

– Jeg synes at seksualundervisningen ble for teoretisk, og ikke handlet nok om det som faktisk skal skje, sier Maria Ingelin Kastet til Zoom, Romerikes Blad .

Hun synes det ble for mye fokus på å klare å få på en kondom riktig, og ikke noe snakk om følelser.

– Det er greit at vi skal lære å sette på en kondom riktig, men det er også mye følelser med i bildet når man skal ha sex. Det hadde vært fint om vi kunne ha snakket litt om det også, for det er veldig viktig for meg som er jente, sier Kastet.

– Jeg tror ikke man trenger å vite om alt det med følelser når det gjelder seksualundervisningen, i hvert fall ikke hvis læreren skal stå å prate om det, sier Jardar Kastet Klyve.

Mest lest i Nettavisen nå:

Personlige opplevelser
Han opplevde at læreren som hadde seksualundervisningen var hans egen lærer til vanlig, og han tenker at kanskje ikke alle er like interesserte i å høre om sin egen lærers personlige opplevelser.

– Hvis man har lyst til å få høre om læreren sine personlige opplevelser så er det sikkert ikke noe problem å få høre disse alene senere. Det er ikke alt som er like morsomt å høre fra sin egen lærer, understreker Klyve.

Dårlig informasjon
– Det var ingen som fortalte oss at vi måtte ha en fast rutine på p-piller, og når man da skal begynne på p-piller så er det ikke alle som skjønner alvoret i det, sier Ronja Irene Adolfsen.

Hun synes ikke at det var nok fokus på prevensjonsmidler i undervisning, og mener at det kanskje er derfor noen ungdommer slurver med prevensjonsmidlene.

– Det er viktig at man lærer seg til å ha en rutine på p-pillene, og dette synes jeg de kunne fortalt oss allerede i 8. klasse. Selv om kanskje ikke alle begynner med p-piller da, så er det likevel noen, og det er viktig for disse jentene at de får all den informasjonen de trenger.

Alkohol gir slurv
Når det gjelder slurving med prevensjonsmidler, som kondom og p-piller, mener guttene i gjengen at alkohol kan spille en stor rolle.

– Det er nok mange ungdommer som slurver med kondom når de er på fest og er påvirket av alkohol. Det går bare utover dem selv, sier Glenn Kampsveen.

Han mener at det er lettere å glemme å bruke kondom når man skal ha sex og er påvirket.

– Det er kanskje noen gutter som ikke vil dumme seg ut når de skal ta på kondom fordi de er fulle, så da dropper de det i stedet, sier Kampsveen.

– Alkohol har nok en stor påvirkning på guttene, for da skal de tøffe seg litt ekstra. Da er det kanskje ikke like kult å bruke kondom, sier Jardar Kastet Klyve.

Anonyme spørsmål
Ung.no er en side hvor ungdommer kan stille spørsmål anonymt og få svar fra en helsesøster på det de lurer på. Gjengen mener at dette er en fin løsning, men er usikre på om dette kunne passet på en videregående skole.

– En slik anonym tjeneste passer nok ikke for alle. For de ungdommene som velger å bruke den for å få svar på det de lurer på, så er den likevel bra, mener Jardar Kastet Klyve.

– Hvis vi skulle hatt en slik anonym tjeneste på skolen ville den vært fin for de tingene vi ikke tør å spørre foreldrene våre om. Som for eksempel hvor man har sex eller andre ting eleven kan lure på, sier Maria Ingelin Kastet.

– Ikke ligg rundt
– Når du skal ha sex er det viktig at du stoler på den andre parten, dette får man ikke ved å ha hatt åtte ulike sexpartnere allerede før du er 18 år, mener Ronja Irene Adolfsen.

Ungdommene er enig i at sex er en spesiell ting som skal være med en du er glad i, og at det er en spesiell gave å gi.

– Sex er et spesielt bånd du skal ha med en du er glad i, ikke med så mange som mulig på kort tid, mener Adolfsen.

Gjengen har en helt klar oppfatning på dette med å ha mange partnere i ung alder.

– Det er bare ekkelt hvis ei jente har hatt sex med mange og hun etterpå vil ha sex med meg, sier Glenn Kampsveen.

Les flere saker fra Romerikes Blad.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere