*Nettavisen* Nyheter.

Lucky Luke rir igjen

Ingen andre figurer fra den fransk-belgiske tegneseriekulturen har hatt slik utbredelse i Norge som Lucky Luke. Med album nr 70 fortsettes arven etter Morris, men holdes tradisjonen i hevd?

De siste 20 åra har vi vært vant til svært vekslende kvalitet når det gjelder mannen som trekker raskere enn sin egen skygge. Serien hadde sin udiskutable glanstid under Goscinny som manusforfatter, men etter den tid har det vært langt mellom de gode leseropplevelsene.

Skjønne Quebec er Achdé og Gerras første album om Lucky Luke, selv om Achdé debuterte som Lucky Luke-tegner med Kokkekampen som kom som julehefte i fjor. Albumet viser tegn til fornying, først og fremst tegnemessig, blant annet ser vi i en rute Lucky Luke ovenfra liggende i et badekar.

Kanskje ikke så spektakulært i seg selv, men det gjør at man plutselig tenker over hvilken gedigen pannelugg han har, som selv Leningrad Cowboys ville misunt han. Imidlertid føles dette noe påtatt og faktisk mer som et brudd med fortellerteknikken enn en utvikling. Hovedårsaken til dette er at det ikke er gjennomført i albumet, kun enkeltvis, og da virker det forstyrrende.

Klikk på bildet for å forstørre.

Foto: tegneserier.no

Få høydepunkt
Selve strukturen og plottet i albumet er noe uklar. Lucky Luke jager en skurk, men dette virker mildt sagt halvhjertet. Jolly Jumpers kjærlighetshistorie er det som egentlig binder fortellingen sammen, og skurkeplottet forsvinner i dette og er til tider fraværende –nærmest som et svakt subplott å regne. Her kunne serieskaperne gjerne innviet leserne langt bedre for å gi fortellingen en høyere temperatur. Det virker som om serieskaperne er noe famlende, og forfatteren Gerra var da også uerfaren med serier før dette.

Noen elementer er kjente, først og fremst figurene, Lucky Luke, Jolly Jumper og Ratata. Disse fremstår som de alltid har gjort, og det er bra at serieskaperne har et sikkert grep om disse. Ellers er fortellingen befolket av både kjente og mindre kjente eksisterende personer, men det er bare Celine Delon som er den jeg umiddelbart kan peke ut. De øvrige er muligens kjente personer fra Quebec, men det går meg hus forbi.

Klikk på bildet for å forstørre.

Alt i alt er albumet helt greit, uten de store høydepunktene. Pluss for forordet som beskriver seriens skaper, Morris. Her får vi vite at han var mannen bak uttrykket ”Den niende kunstart”, som tegneserien svært ofte omtales som i den franske tradisjonen.

Intervju med Achdé
- Møt Lucky Lukes nye tegner

Kokkekampen
- Achdés forrige Lucky Luke-fortelling

Lucky Luke samles
- Les om bokserien som samler det beste av Lucky Luke

Lucky Luke
- Norges største albumserie, nå med sitt 70. album

Tempo
- Heftet hvor mange møtte Lucky Luke for første gang på 70-tallet

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.