Ludvigsen forklarer seg: Innrømmer løgn i politiavhør

NORD-TROMS TINGRETT: Torsdag skal tiltalte Svein Ludvigsen gi sin versjon i Nord-Troms tingrett. Tegningen er laget på dag to av rettssaken og viser en fornærmet, en bisitter fra politiet, aktor Tor Børge Nordmo, meddommer Gunnar Meyer Danielsen, dommer Harald Tore Roaldsen og meddommer Maria Johnsen.

NORD-TROMS TINGRETT: Torsdag skal tiltalte Svein Ludvigsen gi sin versjon i Nord-Troms tingrett. Tegningen er laget på dag to av rettssaken og viser en fornærmet, en bisitter fra politiet, aktor Tor Børge Nordmo, meddommer Gunnar Meyer Danielsen, dommer Harald Tore Roaldsen og meddommer Maria Johnsen. Foto: Ane Hem (NTB scanpix)

Svein Ludvigsen har inntatt vitneboksen for gi sin versjon av hva som skjedde mellom ham og de tre mennene som anklager ham for å ha misbrukt dem.

13.06.19 11:07

TROMSØ (Nordlys, NTB, Nettavisen): Tidligere statsråd og fylkesmann Svein Ludvigsen innrømmet løgner i politiavhør og at han hadde hatt sex med en av de fornærmede mennene, men avviste anklagene om misbruk av stilling, trusler, tvang eller vold.

- Jeg overdriver ikke når jeg sier at det var et sjokk, sa Svein Ludvigsen om pågripelsen da han innledet sin forklaring i Nord-Troms tingrett torsdag ifølge Nordlys.

Nordlys er til stede i Nord-Troms tingrett og refererer direkte. Gå til Nordlys her.

Ludvigsen innledet med å fortelle at han ble pågrepet hjemme på morgenen 3. januar i fjor.

Innrømmet løgn

Ludvigsen fortalte at han og den ene fornærmede har hatt former for seksuell kontakt tre ganger i Oslo. Ludvigsen innrømmet at han ikke snakket sant i de opprinnelige politiavhørene.

- Jeg viklet meg inn i påstander som gjorde at jeg til slutt hadde malt meg inn i et hjørne. Jeg kom meg ikke ut, sa tiltalte ifølge Nordlys.

Han sa videre at han hadde frivillige seksuelle forbindelser med menn.

- Ikke skyldig

- Jeg har sagt fra dag én at jeg ikke er skyldig i de anklagene om misbruk av stilling, trusler, tvang eller vold som blir påstått. Så skal jeg redegjøre for noen konkrete seksuelle forhold som føler er viktig for meg at blir sagt, sa Ludvigsen innledningsvis.

Det er første gang den tidligere Høyre-toppen offentlig sier noe om de alvorlige anklagene som rettes mot ham – annet enn å svare «nei» på om han erkjenner skyld. Han har tidligere, gjennom sine forsvarere, gitt uttrykk for å være under en stor belastning som følge av anklagene og tatt fullstendig avstand fra påstandene som fremmes av aktoratet og de tre fornærmede i saken.

Klokka 10.40 fikk Ludvigsen anledning til å gi retten sin forklaring. Det skjer først i en fri og mest mulig uavbrutt versjon før han blir konfrontert av aktoratet.

Fornærmede: - Fikk nakenbilde

I retten torsdag morgen hevdet fornærmede at Ludvigsen sendte ham nakenbilde på Facebook, men at han slettet det i ettertid, melder Nordlys.

Mannen fortalte at han ikke har hatt kontakt med Ludvigsen etter 2014.

Fornærmede forklarte seg om penger han skal ha fått av Ludvigsen - angivelig 15.000 kroner i euro. Videre fortalte mannen at han var redd for at Ludvigsen skulle ta fra ham passet, fordi han var fylkesmann, skriver Nordlys.

Ludvigsen har kategorisk avvist at det har skjedd noe straffbart i relasjon til de tre fornærmede.

Bestrider ikke alt

Likevel har hans forsvarer, advokat Kai Vaag, varslet at den tidligere statsråden og fylkesmannen ikke bestrider alt som er beskrevet i tiltalen.

– Svein Ludvigsen bestrider alle anklagene som rettet mot ham, men det betyr ikke at han vil bestride alle deler av faktum. Det som er avgjørende, uavhengig av om det har vært seksuell omgang mellom ham og de fornærmede, er om han har utnyttet til sin stilling for oppnå det, sa Ludvigsens forsvarer, advokat Kai Vaag, da han kommenterte aktors innledningsforedrag.

Det avgjørende spørsmålet

Vaag har overfor NTB poengtert at det som blir avgjørende for retten når skyldspørsmålet skal besvares, er om Ludvigsen har utnyttet stillingen som fylkesmann eller tilliten han hadde hos dem som anklager ham til å skaffe seg seksuell omgang.

Han har avvist å svare på spørsmål om Ludvigsen vil forklare at han hadde seksuelle relasjoner til en eller flere av de fornærmede.

Retten har satt av tre og en halv time til Ludvigsens forklaring. Den begynner etter at avspillingen av et tilrettelagt politiavhør med en av de fornærmede – en lettere psykisk utviklingshemmet mann – er ferdig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.