RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lue hjelper ikke - mamma tok feil

Kari Traa
Kari Traa
Husker du mor, far og bestemors råd om å ta på lue, skjerf og en tykk, stikkende genser for å unngå forkjølelse? Nå viser det seg at de tok feil.

Ulogisk som det kanskje høres ut – kulde har ingenting med luftveissykdommer å gjøre – i hvert fall ikke direkte.

- Hvis du tar en kikk på tallene forskere bruker for å forklare en sammenheng mellom forkjølelse og kulde, så er ikke de så veldig overbevisende, sier John Ross, som er spesialist i infeksjonssykdommer til Boston Globe.

Ingen forbindelse
Faktisk har studier så langt tilbake som 1960 slått bena under påstanden om at kulde kan føre til forkjølelse.

Forskere har blant annet forsøkt å utsette folk for kulde for å se om de er mer utsatt for rhinoviruset, som er det som oftest fører til denne typen luftveissykdommer. Uten at de fant noen forbindelse.

- Folk har forsøkt veldig hardt å bevise en sammenheng, men de har ikke klart det, sier doktor Clyde Crumpacker, spesialist i virussykdommer.

Folkemengder bidrar til virusspredning
Men noe som ikke kan benektes er at hver vinter feier det et rush av snørr og nys over landet. Så hvis ikke kulden har skylda, hva er det da?

Den teorien som er mest akseptert av eksperter er at fordi kulda får oss til å holde oss mer innendørs, får virus lettere feste på steder som skoler, barnehager og hoteller – fordi folk flokker seg sammen uten sjanse for å slippe unna virusene som flyr rundt og kan slå seg ned på bord, stoler og andre overflater.

Store folkemengder er virusspredningens beste venn. Delvis fordi det har med skoler og barnehager å gjøre, der de mest intense overføringene av virus skjer. Barna tar så med viruset hjem til mor og far, som tar det med på jobben.

Vask deg på hendene
Bevis på teorien finner man, snodig nok, i tropene. Der kvikksølvet sjelden går lavt, er forkjølelse mest vanlig i regnsesongen. I tropene, som i nordligere strøk, raser forkjølelsesvirusene når folk slår seg sammen innendørs med vinduene lukket.

Men dette betyr ikke at det å bli smittet, eller spre smitten videre, trenger å være uunngåelig.

- Den beste måten å hindre spredning på er å vaske hendene, sier Jennifer Daly, som leder en klinikk for infeksjonssykdommer.

Så mor og far hadde ikke helt rett da de forklarte logikken bak å pakke seg inn i tykk jakke, lue og skjerf.

Slik beskytter du deg mot influensa
Høsten er tiden da mange vaksinerer seg for å unngå influensa. I tillegg til vaksiner finnes det også en rekke andre forebyggende ting du kan gjøre.

[Les mer]

Siste saker på Mozon:
Er det ekte kjærlighet?
Matrix kan skade hørselen
Penger gjør deg lykkelig
Dating etter skilsmissen
Bør dere gå fra hverandre?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere