Gå til sidens hovedinnhold

Luftetårnet på Økern har reist seg

Luftetårnet til Lørentunnelen på Ring 3 ved Økern står nå støtt i synsfeltet.

ØKERN: Det skal bygges to tårn for utlufting av Lørentunnelen på veiprosjektet Ring 3 Ulven-Sinsen. Arbeidet med å støpe tårnet som skal stå på Økern var tirsdag denne uken kun få meter fra fullførelse

– Luftetårnet på Økern støpes i betong, ved hjelp av glidestøp, og det støpes om lag fire meter per døgn, sier Øyvind Storløkken, byggeleder i Statens vegvesen. Når det er ferdig vil tårnet bli 27 meter høyt, med en diameter på om lag 8,5 meter.

Løfter luft over bygg

Et tårn nummer to skal bygges ved tunnelmunningen på Sinsen. De to tårnene skal ventilere ut tunnelluften og sørge for spredning og uttynning, som ifølge Statens vegvesen vil sikre god luftkvalitet på Sinsen og Økern. Tårnet på Sinsen har byggestart i løpet av første halvdel av 2012

Luftetårnet fungerer ved at luften løftes over bygningene, som en pipe på et hus. Av den grunn er tårnene litt høyere enn den høyeste bygningen i området.

Ifølge Statens vegvesen viser beregninger at det nye veisystemet med tunnelene, samt lokalveinettet, vil eksportere mindre støv og avgasser til nærområder enn dagens Ring 3.

Estetikk, takk

Tårnet på Økern skal ventilere det østgående løpet, mens tårnet på Sinsen skal ventilere det vestgående tunnelløpet.

– Vi har vært spesielt opptatt av det estetiske og arkitektoniske i utformingen av luftetårnet på Sinsen, fordi det skal stå midt i et boligområde, sier Mary-Ann Breisnes, fungerende prosjektleder i Statens vegvesen.