RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Luftforurensning kan gi lav fødselsvekt

Washington (NTB-AFP): Gravide som puster inn luft som er forurenset av biler, kraftverk og andre forurensningskilder, risikerer å få barn med lav fødselsvekt. Det kan i sin tur føre til betydelig økt dødsrisiko for barna, viser en ny studie.

Når forurensningen øker, øker også tallet på barn som kommer til verden med lavere vekt enn normalt, heter det i studien i det amerikanske vitenskapstidsskriftet Environmental Health Perspectives. Den bygger på analyser av mer enn tre millioner fødsler i ni land.

- Denne kunnskapen er viktig, fordi nesten alle mennesker i verden er utsatt for de nivåene av luftforurensning det er snakk om. Det dreier seg om mikroskopiske partikler, mindre enn bredden på et menneskehår, sier medforfatter av studien Tracey Woodruff.

- I USA har vi i løpet av de siste tiårene påvist at forbedringen av helse og velvære som følge av mindre forurensning, er langt større enn kostnadene ved å redusere forurensningen. Dette er noe alle land kan lære av, mener hun.

Amerikanerne har regler som begrenser såkalt partikkelforurensning til i årsgjennomsnitt 12 mikrogram per kubikkmeter luft, mens det tilsvarende tallet i EU er 25 mikrogram. I Kinas hovedstad Beijing ble det nylig målt over 700 mikrogram per kubikkmeter. (©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere