Saken oppdateres!

Flyvninger er kansellert og tusenvis av passasjerer er rammet over hele verden.

Ifølge Lufthansa skyldtes it-havariet anleggsarbeid på en jernbanelinje i Frankfurt. Flere fiberoptiske kabler fra Deutsche Telekom skal ha blitt kuttet av en gravemaskin tirsdag. I følge en rapport fra hessenschau.de-portalen påvirket Telekom-forstyrrelsen området i Frankfurt med fokus på nord. Flyplassen ligger vest i Main-metropolen. Det melder berliner-zeitung.de.

Alle Lufthansas datterflyselskaper er også rammet. Totalt driver selskapet rundt 700 fly, noe som gjør det til Europas største flyselskap målt i flåtestørrelse.

IT-problemene gjorde at Lufthansa-aksjen falt med 2,3 prosent på DAX-indeksen i Frankfurt onsdag formiddag, ifølge Bloomberg.

På grunn av det alvorlige IT-havariet hos Lufthansa, dirigeres ikke fly til Frankfurt lufthavn. Lufthansas fly blir omdirigert til andre flyplasser som Nürnberg, Köln eller Düsseldorf.

Forsinkelser og kanselleringer

Tusenvis av passasjerer er nå rammet av forsinkelser og kanselleringer av fly på grunn av det globale IT-havariet hos Lufthansa.

Datasystemene for blant annet ombordstigning har ifølge berliner-zeitung.de ikke vært operative siden morgenen. En talskvinne i Frankfurt sier de jobber intenst med en løsning.

Et kriseteam møttes ved Lufthansa-hovedkvarteret på flyplassen. Et foreløpig ukjent antall flyvninger er forsinket eller kansellert. .Alle tyske innenlandsflyvninger er i utgangspunktet kansellert og passasjerene har blitt bedt om å bytte til tog.

Kan bli problemer i Berlin

Ifølge berliner-zeitung kan Berlin-Brandenburg lufthavn forvente at flyreiser kanselleres dersom IT-havariet hos Lufthansa i Frankfurt varer lenger.

– Vi informerer for øyeblikket passasjerer i terminalen om å sjekke flystatusen deres, sier en talskvinne for flyplassen onsdag.

Frankfurt internasjonale lufthavn er onsdag sperret for landing, melder spiegel.de.

Tidligere i formiddag meldte flyselskapet Lufthansa om en feil i datasystemet. Bild skriver at feilen har forårsaket kaos på flyplasser over hele verden. Både systemene for innsjekk og boarding er rammet.

– Vi har ingen informasjon om hva som er årsaken foreløpig. Våre kollegaer jobber på spreng for å løse problemet. Vi får snart flere detaljer om hvor mange flyavganger som er berørt. Vi synes synd på passasjerene våre, men forsikrer dem om at vi gjør alt vi kan for å rette opp i dette så fort som mulig, uttalte talsperson i Lufthansa, Anja Lindenstein, til Nettavisen tidligere i dag.

Selskapet undersøker fremdeles omfanget. Alle Lufthansas datterflyselskaper er også rammet. Feilen gjør at ingen fly kan ta av, at flyplaner ikke kan bli laget og data ikke kan bli overført.

Ifølge den tyske avisen Der Spiegel er også aksjekursen til selskapet påvirket. Flyselskapet skal ifølge avisen Berliner Zeitung satt krisestab. Bilder og video fra flere tyske flyplasser viser kaos i avgangshallene.

Gardermoen ikke berørt

– Per nå har Lufthansa ikke kansellert flyginger ved Oslo lufthavn. Vi vet ikke hva slags konsekvenser det vil få, sier kommunikasjonssjef ved Avinor Oslo lufthavn Harald Kvam til NTB.

Han ber passasjerer som skal reise med flyselskapet, om å følge med på flyavgangene sine.

– Vi har ingen informasjon om hva som er årsaken foreløpig. Våre kollegaer jobber på spreng for å løse problemet. Vi får snart flere detaljer om hvor mange flyavganger som er berørt. Vi synes synd på passasjerene våre, men forsikrer dem om at vi gjør alt vi kan for å rette opp i dette så fort som mulig, sier talsperson Lindenstein, til Nettavisen.

Vet ikke årsaken

– Vi ber passasjerene våre følge med på våre kanaler i sosiale medier, der vil de få fersk informasjon fortløpende.

– Mistenker dere at dette kan være et cyber-angrep?

– Vi vet ikke hva problemet er. Det er for tidlig å si noe som helst, svarer Lindenstein.

En talsperson bekrefter til Bild at det jobbes intenst med å rette feilen, og de ber også passasjerer på tyske flyplasser om å ta toget for innenlandsforbindelser, hvis det lar seg gjøre.