- Luftrommet over Norge er nå åpnet for flytrafikk til og med Berlevåg i Finnmark og videre mot Svalbard. Luftrommet lengst øst i Finnmark, som omfatter lufthavnene Kirkenes, Vadsø, Vardø og Båtsfjord - er fortsatt ikke tilgjengelig på grunn av askeskyen, skriver Avinor i en pressemelding klokken 09.

Det betyr at luftrommet over Oslo Lufthavn, Gardermoen (OSL), Kjevik, Torp og Rygge nå er åpent.

- Det kommer fortsatt til å være en prioritering av hva slags trafikk som avvikles i de delene av luftrommet som nå er åpnet. Ambulanseflyginger vil bli prioritert. Det er med andre ord ikke åpnet for avvikling av alle ruter, melder Avinor.

Les også: Nå er flytrafikken i gang igjen

Luftrommet over hele Norge ble stengt torsdag på grunn av askeskyen fra vulkanutbruddet på Island.

- Skyer inn i kveld
Det opplyses at prognosene indikerer at det er overveiende sannsynlig at offshoretrafikken og luftrommet som trafikkeres av ambulanseflyginger må stenge klokken 14 lokal tid.

- Prognosen for kvelden, tilsier nå at skyen kommer inn over sør og Vestlandet, samt Midt-Norge, skriver Avinor.

Situasjonen vurderes fortløpende på grunnlag av data fra Vulcanic Ash Advisory Center i London (MET Office), som utarbeider utbredelseskart og prognoser for utbredelse av vulkansk aske.

Prognosene utgis hver 6. time. Disse danner grunnlaget for beslutninger i alle land i Europa om hvilke deler av deres luftrom som skal stenges for luftfart.

Ifølge beregninger fra Meteorologisk Institutt, vil askeskyen komme inn over Sør-Norge igjen mandag ettermiddag. (Se grafikk til venstre i saken). Men ifølge Volcanic Ash Advisory Centre, vil askeskyen komme inn over Norge noe senere. (Se grafikk nederst i saken).

Les også: Mener flystopp kan ha kostet liv

Gardermoen i full gang
Søndag kveld besluttet Avinor å åpne luftrommet over Sør-Norge, og opplyste at Oslo Lufthavn Gardermoen igjen kunne åpne for flytrafikk.

Tidlig mandag morgen tok første fly av fra Gardermoen, opplyser hovedflyplassens informasjonssjef, Jo Kobro, til Nettavisen. Fly både tar av og lander på flyplassen.

- Like før klokken 07 tok første fly av med passasjerer, forteller Kobro.

Et Norwegian-fly til Stavanger tok av fra hovedflyplassen klokken 06.52, og et SAS-fly til Trondheim tok av klokken 06.53, ifølge OSLs nettsider.

- Er dere nå fullt operative ved hovedflyplassen?

- Det kommer an på flyselskapene. De har jobbet i hele natt for å få flyene sine i posisjon. Det er derfor viktig at folk holder kontakt med flyselskapene, sier han.

- Kontakt flyselskapet
Avinor ber folk forholde seg til flyselskapene.

- Passasjerer må forholde seg til flyselskap og reisebyrå for nærmere informasjon om den enkelte flight. SAS ber også om at reisende bruker nettsidene og Facebook-profilen til selskapet når de søker informasjon, skriver Avinor i sin pressemelding.

Ny melding med oppdatering om luftrommet over Norge er ventet klokken 15.