RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Luftrommet over Krim stengt

Væpnede menn patruljerer utenfor flyplassen på Krim.
Væpnede menn patruljerer utenfor flyplassen på Krim. Foto: Viktor Drachev (Afp)
Sist oppdatert:
Regionalmyndighetene på Krim har stengt luftrommet over halvøya for all kommersiell flytrafikk med unntak av fly som kommer fra Moskva.

Kiev (NTB-AFP-Reuter): Det opplyser en reporter fra nyhetsbyrået AFP som er på Krim.

Soldater i umerkede uniformer tok tirsdag over kontrolltårnet på flyplassen ved Simferopol, og et ukrainsk passasjerfly måtte snu og fly tilbake til Kiev etter å ha blitt nektet landingstillatelse i flyplassen.

Ifølge Reuters opplyste flyets kaptein til passasjerene at luftrommet var stengt for kommersiell flytrafikk, og at det ikke hadde vært noen flyginger til Krim mandagen heller.

Situasjonen har lenge vært spent på Krim, og søndag holdes det folkeavstemning om hvorvidt halvøya skal slutte seg til Russland eller fortsatt tilhøre Ukraina.

Overgangsregjeringen i Kiev sier folkeavstemningen er ulovlig og at regionalforsamlingen, som domineres totalt av prorussiske medlemmer, vil bli tvangsoppløst dersom ikke folkeavstemningen blir avlyst innen onsdag.

EU advarer Russland
EU varsler nye straffetiltak mot Russland hvis landet ikke snakker med Ukrainas nye makthavere og demper spenningen på Krim. Halvøya hevder sin uavhengighet.

Russland har sendt tusenvis av soldater til Krim og i praksis tatt full kontroll over den ukrainske halvøya, som kan bli annektert.

- Hvis helgen går uten en synlig endring i Russlands handlemåte, må vi i EUs råd på mandag diskutere et neste skritt for sanksjoner, sier den tyske utenriksministeren Frank-Walter Steinmeier.

Han understreker at EU ikke ønsker en konfrontasjon, men at Unionen må være forberedt.

EU besluttet sist uke å avslutte samtalene med Russland om visumsamarbeid og en større økonomisk avtale. Samtidig varslet Unionen hardere straffetiltak om ikke Russland bidrar til å dempe spenningen på Krim og løse den politiske krisen i Ukraina.

Tysklands utenriksminister Frank-Walter Steinmeier sier EU forbereder nye sanksjoner mot Russland dersom landet ikke endrer sin oppførsel.

- Ikke positivt
Russland har beskrevet de europeiske reaksjonene som «ekstremt lite konstruktive» og har snarere befestet enn løsnet sitt grep om Krim de siste dagene.

Frankrikes utenriksminister Laurent Fabius framholder at russerne ikke har reagert positivt på et forslag som var ment å dempe krisen. Nye sanksjoner kan derfor bli iverksatt allerede denne uken, varsler han. EU har truet med innreiseforbud og sperring av kontoer som tilhører russere i EU-land.

Statsminister Erna Solberg (H) har understreket at regjeringen kommer til å drøfte med Stortinget om Norge skal slutte seg til eventuelle nye EU-sanksjoner mot Russland.

Samtidig planlegger EU-kommisjonen handelshjelp til Ukrainas hardt pressede økonomi. Hvis tiltaket godkjennes i hele EU-systemet, kan det dreie seg om i underkant av 490 millioner euro i lavere kostnader for ukrainerne i året, skriver Financial Times.

- Krim uavhengig
Pro-russiske politikere på Krim har vedtatt at det søndag skal holdes en folkeavstemning om halvøyas fremtidige status. Men allerede tirsdag stemte 78 av regionforsamlingens 81 representanter ja til at området løsrives fra Ukraina, ifølge forsamlingen.

Ukrainas fungerende president Oleksandr Turtsjynov varsler omorganisering av hele den militære styrken som svar på Russlands forsøk på å annektere Krim.

Men Ukraina er rede til innlede forhandlinger med Russland for å bygge opp et forhold hvor Moskva anerkjenner landets uavhengighet og grenser, ifølge statsminister Arsenij Jatsenjuk.

Russlands utenriksminister Sergej Lavrov antydet mandag at landet er i ferd med å utarbeide et eget forslag til en løsning på krisen i Ukraina.

(Artikkelen fortsetter under bildet).

Viktor Janukovitsj fastholdt tirsdag at han fortsatt er Ukrainas rettmessige president.


Anerkjenner ikke
Jatsenjuk var en av lederne i massedemonstrasjonene i Ukraina som til slutt tvang president Viktor Janukovitsj til å gå av 22. februar. Torsdag skal han snakke om krisen med USAs president Barack Obama og i FNs sikkerhetsråd.

Russland anerkjenner ikke regjeringen i Kiev og mener den kom til makten gjennom et grunnlovsstridig statskupp.

Vestlige land mener imidlertid de nye makthaverne representerer folkeviljen, og at Janukovitsj-regimet gradvis mistet sin legitimitet gjennom maktmisbruk og korrupsjon.

Formelt ble Janukovitsj avsatt og den nye regjeringen innsatt da flertallet i nasjonalforsamlingen snudde seg mot presidenten. Det skjedde etter at nesten 100 mennesker mistet livet i harde kamper mellom opprørspoliti og demonstranter i Kiev.

Janukovitsj sto tirsdag fast på at han er Ukrainas rettmessige president, og sier han regner med å kunne vende tilbake til Kiev snart. Han kom også med nye utfall mot regjeringen og hevdet at Krim er i ferd med å løsrive seg.

Det skal holdes presidentvalg i Ukraina 25. mai. (©NTB)

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere