Lar du do-lokket stå oppe mens du trekker ned? Da kan du spre bakteriebærende partikler over en og en halv meter bort fra toalettet, ifølge en ny studie.
Studien, publisert i det vitenskapelige tidsskriftet «Science of the Total Enviroment», er en gjennomgang av andre studier på offentlige toaletter.
Det var forskning.no som først omtalte saken her til lands.
Halvannen meter
Forskerne bak gjennomgangen har forsøkt å finne ut av hvordan covid-19 og andre sykdommer kan spres gjennom bruken av offentlige toaletter.
Det er heldigvis lite som tyder på at covid-19 smitter gjennom offentlige toaletter, men de er likevel fulle av bakterier, sier professor Erica Donner ved University of South Australia i en pressemelding:
– Spesielt de som brukes ofte og ikke rengjøres ordentlig, legger hun til.
Bakterier kan havne mellom en og halvannen meter unna toalettet. Partikler også spre seg så høyt som 25 centimeter over toalettsetet, noe som i mange tilfeller betyr spyleknappen.
– Alle som skyller og ikke lukker lokket blir utsatt for mange mikroorganismer, sier Jörn Klein, forsker ved Universitetet i Sørøst-Norge med mikrobiologi og smittevern som spesialfelt, til forskning.no.
Norovirus
Når man trekker ned produseres det såkalte aerosoler – små dråper i luften som kan inneholde virus og bakterier. Ett av studiene viste at aerosolene kunne henge i luften i 30 minutter etter at man hadde trukket ned – dersom man ikke hadde do-lokket nede.
Samtidig er det ikke alle bakterier som er farlige for oss:
– Mange mikroorganismer som finnes på toaletter, er for det meste miljø- og vannbakterier som ikke utgjør en stor smittefare, ifølge Klein.
Han legger likevel til at man bør ha god toaletthygiene – spesielt i det offentlige rom. I tillegg til å senke toalettlokket før man trekker ned kan det være lurt å rengjøre setet og vaske hendene nøye etter å ha brukt et offentlig toalett, sier han til forskning.no:
– Spesielt om vinteren, når norovirus-infeksjoner stiger igjen i Norge. Dette viruset kan faktisk overføres gjennom avføringen til syke mennesker eller gjennom direkte kontakt med aerosoler, forteller Klein.
Høst og vinter er høysesong for omgangssyke forårsaket av norovirus. God håndhygiene er viktig for å beskytte seg.
– Vi er i den tida på året der omgangssyke forårsaket av norovirus er i sesong. De første utbruddene er allerede meldt til Folkehelseinstituttet denne høsten, skrev FHI på sine nettsider 18. oktober.