RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Luksusforbruket øker

Sist oppdatert:
Salget av luksusvarer har eksplodert det siste året. Folk med helt vanlige lønninger bruker tusenvis av kroner hver måned på luksus. LørdagsMagasinet ble med milliardærfruen Charlotte Spetalen på shopping.

- Endelig har vi fått en ordentlig shoppegate i Oslo, sier stylist og personlig shopper Jan Thomas. Han er nettopp tilbake fra Wien, hvor han stylet Sharon Stone til en stor veldedighetsgalla for AIDS-saken.

I dag er han ute og handler sammen med sin gode venninne Charlotte Spetalen. Charlotte er gift med en av Norges rikeste menn. Ektemannen og finansmannen Øystein Stray Spetalen hadde i følge Kapital i fjor en formue på 2,3 milliarder kroner.

- Jeg har lyst på nye støveletter, sier Charlotte Spetalen da LørdagsMagasinet møter dem i Akersgata i Oslo.

- Jeg kjenner det rykker til i kredtittkortene, ler Jan Thomas.

Slår du opp luksus i ordboka, finn du definisjonen overdrevet forbruk. Og skal vi tro tallene, har stadig flere av oss råd til å overdrive shoppingen. I fjor ble det på verdensbasis omsatt luksusvarer for 1340 milliarder kroner.

Les om luksus på Vegard Besstun Normanns blogg

I løpet av ett år har salget av champagne økt med 25 prosent i Norge. Og ferske tall viser at salget av flere merker luksusklokke det siste året har økt med hele 50 prosent. Og på ett år har salget av lukusbiler fordoblet seg i Norge.

- Overklassens opptatthet av status har blitt mer demokratisert nedover i sosiale lag. I dag er det slik at den som har skaffet seg flest fine ting før han dør har vunnet. Det ligger i hele forbrukersamfunnet. Du er hva du har. Du blir vurdert, dømt og fordømt ut fra ditt forbruk, sier Trond Blindheim til LørdagsMagasinet. Rektoren ved Oslo Markedshøyskole er en av landets største eskperter på forbruk.

Føler seg luksuriøs
- Dette er ekte Gucci, sier Gunn Sissel Omholt og viser fram sine nye solbriller. Den single TV-produsenten innrømmer at hun er hekta på luksusvarer. I løpet av en måned kan hun bruke opp til 10 000 kroner på dyre designermerker.

- Er den ikke fin? Sier hun og viser fram sin lilla Balenciaga-veske. Hun betalte 5000 kroner for den i butikken

- Jeg bor alene og har ikke mann og barn og kan bruke alle pengene på så mye jeg vil på meg selv.

Den rette vesken eller solbrillene får 39-åringen til å føle seg spesiell.

- Da føler jeg meg litt luksuriøs, og det er en viktig følelse. Det er litt gøy å tyenke på at jeg og for eksempel Mette-Marit har den samme tingen.

Tingene gjør deg lykkelig
- Jeg er kankje en av de veldig rare som ikke synes Kate Moss alltid ser fantastisk ut, sier Jan Thomas. Han blar i en katalog full av superstjerner i Mulberry-butikken i Akersgata i Oslo.

- Jeg synes hun er veldig fantastisk jeg, skyter Charlotte inn.

- Leser man ukeblader blir man hele tiden minnet på om hva man kunne eid og hatt. Tingene er det som skal gjøre deg lykkelig. Og er du ikke lykkelig med tingene dine, så har du feile ting, sier sosiolog Trond Blindheim til LørdagsMagasinet.

- Disse er veldig gode på. De var kjempefine! Oi, jeg tar jo helt av, sier Charlotte i kjelleren på Synsam på Karl Johan.

- Og jeg later som om jeg aldri shopper. Jeg bruker aldri penger, ler hun.

Steinrike Charlotte får faktisk Dior-brillene til over 3000 kroner helt gratis av butikken.

- På Louis Vuitton skal vi bruke dine kredittkort, smiler Jan Thomas. Men har du ikke en personlig shopper til venn, kan du leie en en.

Veske til 14.800 kr
Den private medlmsklubben Quintessentially er en butlertjeneste som hjelper deg med alt. Det koster minimum 9000 kroner i året å være medlem, og de har nå 500 nordmenn på medlemslisten. Superstjerner som Madonna og Gwyneth Paltrow er også med i klubben.

- Nå bruker folk pengene på seg selv. Man har lite tid og når man først skal bruke tiden med familie og venner, vil de ha veldig kvalitetstid. Våre medlemmer vil oppleve noe, pleie seg selv og ha det godt sammen, sier Didrik Cappelen, sjef for Quintessentially i Skandinavia.

- 14.800 kroner. Det er jo ingenting for en fin veske. Vil du ha den også, spør Jan Thomas. Charlotte og han har kommet til en av Oslos aller mest eksklusive butikker, Louis Vuitton.

- Ja, vi tar den og, fleiper Charlotte.

- Jeg synes det er voldsomt når en veske koster over 10 000 kroner. Jeg kan fint gå med en veske til 450 og synes den er like fin, sier hun.

- Hvor mye koster vesker du bruker nå?

- Den kostet 5900 kroner, sier Charlotte og viser fram sin svarte skinnveske fra designeren Botkier.

Fru Spetalen synes mediene gir et feilaktig inntrykk av at hun, som kona til en finanskjendis, har et stort forbruk.

- Min mann er ikke så veldig glad i å kle seg. Det synes jeg er helt greit. Vi er et par som ikke vil fremstå som et fashionpar. Som jente er jeg glad i fashion. Jeg har vært glad i fashion siden jeg var liten og bodde i Asker.

- Koordinerer dere antrekk?

- Nei! Da hadde jeg ikke gått sånn, for å si det sånn!

- Folk som handler på Louis Vuitton har små hjerner og store penger. Fordi det er så veldig mye mer moro de kunne hatt for de pengene enn å gå rundt med en veske som har en bestemt logo. Jeg synes egentlig veldig synd på dem.

- Har du problem med å forsvare ditt eget luksusforbruk?

- Aldri. For meg er det en investering. Dette er jobben min, Det er hvem jeg er, svarer Jan Thomas.

LørdagsMagasinet ser du på TV 2 kl 18.45 eller på TV 2 Sumo.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere