*Nettavisen* Nyheter.

Luksusrestaurant fikk smekk for dårlig renhold

VASKET RENT FOR LITE: Mattilsynet kom på uanmeldt inspeksjon på Ekebergrestauranten mandag 7. april. Det skjedde etter meldinger om at gjester hadde blitt matforgiftet. Foto: Morten Holm (Scanpix)

Alvorlige regelbrudd, konkluderer Mattilsynet.

13.05.14 08:40

Mattilsynet har gitt en av Oslos mest kjente restauranter - Ekebergrestauranten - pålegg om å bedre rutinene for renhold.

Det var under en inspeksjon i april at Mattilsynet fant mangelfullt renhold ved kjøkkenet. Mattilsynet vurderer regelbruddene ved restauranten som alvorlige og har varslet vedtak om å pålegge tiltak for å bedre rutinene for renhold.

- Vi observerte at de har hatt litt dårlige rutiner for renhold. De må finne årsaken til at rutinene ikke har vært gode nok og informere Mattilsynet om hvilke endringer de gjør i rutinene for å bedre dette, sier seksjonsleder Solveig Eriksrud ved Mattilsynet i Oslo til Nettavisen.

Fiskeslim og sølevann

I rapporten fra Mattilsynet står følgende om de funn som ble gjort under inspeksjonen:

«Det var mangelfullt renhold på preppkjøkken og konditori, dette gjelder særlig benker, vegger kanter og lister. Vasket utstyr var ikke reine. Arbeidsbenken i preppen var skitten med både fiskeslim og fiskeskjell, etter at den hadde blitt vasket.

I skap i konditoriavdelingen var det skittent brun/sort sølevann. Berøringspunkter slik som håndtak til kjøle- og fryseskap var klissete. Piskemaskinen hadde gammel skitt (sprut fra fløte, kremer o.l) på armen som står over bollen.

Ovenpå iskrem-maskinen stod radio, halvdrukne drikker, på benken stod en verktøykasse med kniver og redskap sammen med papir og drops.»

Eriksrud sier at funnene på Ekebergrestauranten ikke var så alvorlige at det var nødvendig å stenge restauranten.

- Vi har ikke sett at situasjonen var helsefarlig slik at vi måtte stenge, sier hun.

Fant ikke sammenheng med syke gjester

Mattilsynet rykket ut på kontroll ved Ekebergrestauranten etter at en familie varslet om at seks personer hadde blitt syke etter å ha spist på restauranten.


Mattilsynet mistenkte at gjestene kunne ha blitt syke av algegifter i maten og sendte prøver av en fiskesuppe og scampi til analyse ved Norges veterinærhøgskole. Det ble ikke påvist algegift i maten.

- Vi har ingen beviser for at gjestene ble syke av maten, men algegiftene kan ha vært der uten at vi har funnet det, sier Eriksrud.

- Vi har gode rutiner
Daglig leder Konstantin Zimmermann sier til Nettavisen at det manglende renholdet ble rettet opp da Mattilsynet var på kontroll, og at restauranten har gode rutiner for vedlikehold.

- Vi har egentlig gode rutiner for renhold og vedlikehold og blir sjekket fra egne selskaper som kommer innom jevnlig, sier han til Nettavisen.

Han påpeker at Mattilsynet ikke fant noen sammenheng mellom maten og gjestene som hadde blitt syke.

- Alle matvareprøver var negative, påpeker Zimmermann.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag