Lukter det «skjit» ute, kan det skyldes dette

Kartgrafikk fra European Space Agency som viser svovelutslippenes vandring over havet fra Island til Nord-Norge. Slik var situasjonen torsdag 4. september. Foto: ESA

Kartgrafikk fra European Space Agency som viser svovelutslippenes vandring over havet fra Island til Nord-Norge. Slik var situasjonen torsdag 4. september. Foto: ESA

Svovelskyer fra Island treffer Nord-Norg.

(NORDLYS.NO): Skyer av forurenset luft fra vulkanutbrudd på Island seiler over Nord-Atlanteren og har de siste dagene passert over Nord-Norge.

Nordlys har fra flere steder mottatt tips fra folk som kjenner en uforklarlig stank utendørs.

Aldri opplevd maken

- Straks du går ut kjenner du den. Jeg har bodd her hele livet og har aldri opplevd maken, sier Kjetil Haug (53) til Nordlys seint fredag kveld.

Haug bor på Bankenes i Sørstraumen i Kvænanagen. Han har selv hørt folk snakke om tilsvarnde forhold på Skjervøy.

- Det har vart noen dager nå. Det er vått og helt stille ute, slik at lukta later til å bli liggende. Den sprer seg ikke. Det lukter regelrett mainnskjit, sier Haug.

Svovelkart fra ESA

Eurpean Space Agency publiserte fredag en kartgrafikk som viser hvordan svovelskyer fra Bardarbunga-vulkanen på Island driver rett mot Nord-Norge.

Bildet du ser over viser situasjonen i går 4. september.

Forsker Kjetil Tørseth ved Norsk institutt for luftforskning har sett de samme bildene. Ifølge Tørseth er det sannsynlig at folks opplevelser av svovelstank i Nord-Norge skyldes de samme utslippene.

Helt ufarlig

- Men det er ingen grunn til engstelse, sier Tørseth som også har sjekket NILUs eget apparat for måling av luftkvaliteten i nord.

- Ingenting tyder på at vi har å gjøre med så sterke konsentrasjoner av SO2 (svoveldioksid) at det medfører noen helsefare. Skyene går høyt og svoveldioksiden har i løpet av den lange ferden over havet blitt svært uttynnet.

Til sammenligning viser forskeren til utslippene fra det russiske Nikel-verket som tidvis har så høy SO2-konsentrasjon at det medfører helsefarlig luft rett over grensen i Finnmark.

- Dette er noe helt annet, sier han om svovelskyene fra Island.

Regnet vasker ut svovelen

- Men det er jo litt interessant at vi faktisk kan kjenne lukta av vulkanutslipp på Island på så lang avstand, legger han til.

Tørseth avviser også at det er noen fare for farlig, sur nedbør.

- I tilfeller som dette er effekten av regn heller at svovelen vaskes ut og forsvinner.

Også Direktoratet for samfunnsikkerhet og beredskap har sjekket ut saken.

- Det er ingenting å bekymre seg for, sier pressevakta til Nordlys.

Les flere saker fra Nordlys her.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.