*Nettavisen* Nyheter.

Lund: - En ekstrem påkjenning for våre ansatte

Foto: Kent Skibstad (NTB scanpix)

Statoil-sjef Helge Lund sier at situasjonen ved gassanlegget i Algerie fortsatt er uavklart torsdag morgen.

17.01.13 12:31

Konsernsjefen holdt torsdag morgen en pressekonferanse hvor han redegjorde for situasjonen for de Statoil-ansatte nordmennene som er bortført ved gassanlegget In Amenas i Algerie.

– Jeg kommer nettopp fra et møte med vår beredskapsorganisasjon, og kan si at det ikke har kommet informasjon som gir noen vesentlig endringer fra det vi kunne si i går. Situasjonen er fortsatt uavklart og svært alvorlig, sier Lund på en pressekonferanse torsdag morgen.

Fortsatt uavklart for tolv

Han bekrefter at det er 17 Statoil-ansatte som er direkte berørt og at fem av disse er i sikkerhet. Situasjonen er uavklart for tolv personer. Blant disse er det ni nordmenn og tre lokalt ansatte. Lund har ikke noe bekreftet tall på hvor mange gisler totalt som holdes i Algerie.

Klikk på bildet for å forstørre.

In Amenas Algerie Foto: SCANPIX

– All vår kraft er rettet mot å få våre ansatte trygt hjem, men når det gjelder løsningen på denne situasjonen, altså frigivelse av gislene, er jeg forhindret fra å si noe om dette, sier Lund og viser til gislenes sikkerhet.

Av samme grunn vil han ikke gi opplysninger som kan bidra til å identifisere gislene, men sier de er betrodde ansatte og at mange av dem har lang fartstid i regionen.

Reiser til Bergen

I tillegg understreker Lund at Statoil gjør alt de kan for å følge opp og ivareta pårørende, kolleger og alle som er berørt av gisselaksjonen i Algerie.

– Det gjelder både ved pårørendesenteret i Bergen og andre steder i landet, sier Lund.

Han skal selv reise til Bergen for å møte pårørende torsdag.

På pressekonferansen fikk Lund spørsmål om hva han vil si til Statoil-ansatte andre steder i utlandet.

– Vi gjør grundige sikkerhetsvurderinger. Nå har vi totalt sett ett fokus, og det er å bidra til at denne situasjonen blir løst på en måte som gjør at vi får våre medarbeidere tilbake til hjemmene sine, sier Lund.

Økt beredskap

Lund sier Statoil har økt beredskapsnivået på enkelte andre installasjoner.

– Også andre deler av selskapet, som arbeider nært med In Aménas, følges spesielt opp med informasjon og støtte, sier Lund.

In Aménas består av et prosessanlegg og et boligområdet. Det er 3,7 kilometer mellom disse. I tillegg er det en landsby og en militærleir på området, og det er der de fem har klart å søke tilflukt.

Produksjonen ved anlegget er stengt etter gisselaksjonen.

Hevder nordmann og brite er drept

Onsdag kveld meldte nyhetsbyråene NTB, AFP og DPA at gisseltakerne skal ha lagt sprengstoff rundt bygningene hvor gislene blir holdt fanget.

Ifølge det algeriske nyhetsbyrået APS ble en nordmann og en brite drept i angrepet på Statoil-anlegget i Algerie. Opplysningene er ikke bekreftet ifølge NTB og andre medier melder om andre nasjonaliteter.

Det er det kinesiske nyhetsbyrået Xinhua som siterer APS på opplysningene om en brite og en nordmann, men det oppgis ingen øvrige kilder.

– Det har vi ikke noen opplysninger om, sier pressevakt i UD Svein Michelsen til NTB.

Tidligere er det blitt meldt at en franskmann er drept, mens det franske nyhetsbyrået AFP siterer Algeries innenriksminister Dahou Ould Kabila på at de drepte er en brite og en algerier. Heller ingen av disse opplysningene er bekreftet av myndighetene i de respektive landene.

Hollande forsvarer

Gisseltakerne i Algerie sier angrepet er hevn for Frankrikes militæroperasjon i Mali. Frankrikes president forsvarer landets støtte til Malis kamp mot islamistene.

– Det er ved å være urokkelige og å gripe inn som vi gjør i Mali, at vi tvinger kidnappere og gisseltakere til å gi seg, sa president François Hollande onsdag.

Hvilke krav gisseltakerne i Algerie har kommet med, er uavklart. Men ifølge det mauritanske nyhetsbyrået ANI er kravet at Frankrike umiddelbart stanser aksjonen i Mali. Ifølge AFP krever gisseltakerne også løslatelse av et hundretall islamister som sitter fengslet i Algerie.

Ifølge flere medier ble til sammen 41 personer tatt som gisler, men verken Statoil eller andre berørte parter vil bekrefte dette tallet. Gisseltakerne advarer mot et væpnet angrep for å få satt gislene fri og sier det vil få «tragiske følger».

En av de alvorligste gisselsituasjonene

Ifølge CNN har det amerikanske forsvaret en gruppe spesialsoldater i regionen i beredskap. Soldatene, som er spesialtrent i gisselsituasjoner, kan settes inn på fire times varsel dersom president Barack Obama gir grønt lys. Også i Spania og Italia har USA soldater i beredskap, ifølge CNN.

Storbritannias utenriksminister William Hague fordømte natt til torsdag «det kaldblodige drapet» på en britisk statsborger under angrepet mot anlegget i Algerie.

– Dette er en farlig situasjon under rask utvikling, sier Hague, som legger til at Storbritannia har sendt en krisegruppe til ambassaden i Alger for å bistå i krisesituasjonen.

Også det norske utenriksdepartementet sender et utrykningsteam til Algerie for å bistå og støtte den norske ambassaden, opplyste statsminister Jens Stoltenberg på en pressekonferanse onsdag kveld.

- Vi ønsker på dette tidspunktet ikke å spekulere i hvem som står bak og hvilke motiver de har. I kveld er oppgaven å få våre landsmenn trygt hjem, og sørge for at ingen menneskeliv går tapt, sa Stoltenberg.

Han beskrev det som en av de alvorligste gisselsituasjoner Norge har vært involvert i.

Pårørende kan kontakte Statoil på telefon 800 83 003.

Her er hovedpunktene i det pågående gisseldramaet:

* Inntrengere angrep gassproduksjonsanlegget In Aménas i Algerie onsdag klokka 06.50 norsk tid (klokka 05.50 lokal tid) og tok etter kort tid kontroll over anlegget. Statoil er en av operatørene, sammen med BP og det nasjonale selskapet Sonatrach.

* Det befant seg 17 Statoil-ansatte på anlegget da angrepet kom, 13 av dem norske. Fire Statoil-ansatte kom seg unna og i sikkerhet. To nordmenn ble lettere skadd i angrepet.

* Klokka 19 onsdag kveld sa statsminister Jens Stoltenberg at situasjonen fortsatt er uavklart.

* Nyhetsbyrået Dernieres Nouvelles D'Algerie (DNA) meldte onsdag kveld at terroristene holder 41 gisler.

* Nyhetsbyrået APS meldte at det totalt er snakk om i overkant av 20 gisler.

* To utenlandske statsborgere, en av dem britisk, skal være drept, melder BBC News.

* En islamistbevegelse som kaller seg La katiba des moulathamines skal ha ringt nyhetsbyrået ANI og sagt at de sto bak angrepet på gassanlegget.

* Gruppen ledes angivelig av Mokhtar Belmokhtar - med kallenavnet den enøyde, som brøt ut av al-Qaida, melder The Guardian.

Saken oppdateres

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag