Lundekvam: – Alt startet på nattklubbene i Bergen

LUNDEKVAM OM RUSPROBLEMER: Claus Lundekvam (42) har skrevet en brutal og ærlig bok om livet som proffspiller – og veggen han møtte etter at fotballivet var over. Torsdag snakket han med TV2-kollega Davy Wathne om boken foran tilhørende på Litteraturhuset.

LUNDEKVAM OM RUSPROBLEMER: Claus Lundekvam (42) har skrevet en brutal og ærlig bok om livet som proffspiller – og veggen han møtte etter at fotballivet var over. Torsdag snakket han med TV2-kollega Davy Wathne om boken foran tilhørende på Litteraturhuset. Foto: Vidar Langeland (Bergensavisen)

Rusproblemene begynte på gatene og nattklubbene i Bergen, sa Claus Lundekvam på Litteraturhuset torsdag.

04.09.15 09:00

BERGEN (ba.no): – Som Brann-spiller gikk man gjennom byen og på nattklubbene med hevet hode. Det gjør noe med deg når du lever det livet lenge nok.

Claus Lundekvam (42) brukte torsdagskvelden på å snakke med Davy Wathne foran et lite publikum om boken sin, og Bergensavisen var til stede. Boken som rystet Fotball-Norge da den kom ut: Ikke på grunn av den brutale beskrivelsen av livet hans etter proffkarrierens slutt, men for avsløringene om fyll og sexkjøp i både Brann, Southampton og på landslaget.

Les også: Landslagsprofiler om Lundekvam-boken: - Den saken kan seile sin egen sjø

Les også: Lundekvam: - Sexkjøp skjedde på så godt som alle turer, med landslaget, med Brann, med Southampton

Wathne i storform

Davy Wathne varierte, i kjent stil, mellom de tøffe spørsmålene om alle Lundekvam sviktet – og hvorfor han gjorde det – med lettbeinte, humoristiske betraktninger. Som da den gamle stopperen var en del av stortapene i Trondheim. «Jeg kunne tydd til sterke stoffer selv», spøkte Wathne.

– Helt fra starten av i Brann er man (fotballspillere, journ.anm.) en gjeng med bortskjemte drittunger som tjener altfor mye penger. Da blir hverdagen og disse festene en livsstil, og til slutt føler du deg udødelig. Du mister evnen til å se faresignalene.

At kulturen er en annen nå til dags, er klart. Brann straffet Kristoffer Barmen og Marcus Pedersen for byturer i vinter. Men for Lundekvam ble det mye frihet. For mye frihet, også på landslaget.

Brann-spillere kjenner seg ikke igjen: – Er det jeg som har vært naiv?

– Hvorfor godtok landslagsledelsen alle disse utskeielsene under samlingene, spurte Wathne.

– Det var frihet under ansvar. Det ble mye frihet og lite ansvar. Men jeg vil presisere at vi aldri gikk på stjernesmeller før landslagskampene. Vi tok vår ære i å gi det beste for landet vårt. Etter kampene, derimot ... Alkoholen fløt, og damene var overalt, fortalte Austevoll-mannen de tilhørende.

– Tror de er stolte

Lundekvam skrev om fotballkulturen, men nekter for å ha brutt en «garderobekodeks».

– Alle overskriftene som kom dagen derpå kom fra to linjer i boken. Det var på John Carew og John Arne Riise.

Burde du ha nevnt alt dette? Nå har alle eliteseriespillere i Norge rasende koner over middagsbordet, konstaterte Wathne humrende.

– Jeg angrer ikke på det jeg skrev, og jeg tror begge to slår seg på brystet og er jævlig stolte selv, svarte en blid Lundekvam.

– Jeg seilte av gårde på min rosa sky

– Gir rusmisbruk et annet ansikt

Blant de hørelystne var det mange unge menn, men også eldre og kvinner. Historien til Lundekvam fanger et bredt publikum: Ikke bare er han et ikon for sin fotballkarriere, men rusmisbruket hans og åpenheten rundt det har blitt en fortelling til ettertanke også andre enn de fotballfrelste relaterer seg til og interesserer seg for.

Blant annet møtte BA på en mann som i likhet med Lundekvam har slitt etter endt idrettskarriere.

Kameratene Patrik Støer (28) og Petter Knudsen (28) er først og fremst fascinert over den tidligere fotballproffens utsvevende liv.

– Det er jo historien hans som er interessant, sa Støer.

– Han er en legende. Du har jo hørt om problemene hans i alle år, men ingen har vært så åpne og ærlige, mener Knudsen.

– Jeg har alltid likt Claus, og visst om at det har vært tungt, men det har vært mye heftigere enn vi trodde, slo Hege Helland (26) fast.

Søsteren Lene Stein Helland (30) mener historien hans åpner opp synet vårt på rusmisbruk, og at det kan befinne seg i alle samfunnskretser.

– Han er en av norgeshistoriens største fotballhelter, og han er lokal. Vi har alltid visst hvem han er. Jeg synes måten han fremstiller seg på, og ærligheten hans, er interessant. Det å ha et rusproblem er noe som berører mange, og historien hans skiller seg ut fra det vi kanskje ofte forbinder med rusmisbrukere. Han gir det et annet ansikt enn det vi ser i gatene og på nyhetene, mener hun.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.