RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Lundestad tar kraftig oppgjør med Nobelkomiteen

OPPGJØR: Geir Lundestad går av som direktør ved Det Norske Nobelinstitutt.
OPPGJØR: Geir Lundestad går av som direktør ved Det Norske Nobelinstitutt. Foto: Vegard Wivestad Grøtt (NTB scanpix)
Sist oppdatert:
Ønsker ikke utlendinger og vil kaste tidligere statsministre fra Nobelkomiteen.

Nobelinstituttets avtroppende direktør Geir Lundestad mener tidligere statsministre og utenriksministre ikke bør sitte i Nobelkomiteen. Thorbjørn Jagland har vært begge deler.

Nobeldirektøren kommer med brannfakkelen i et intervju med Aftenposten.

– Jeg er litt usikker på hvor mye jeg skal si om Jagland nå. Men jeg kan gi et resonnement om noe som veldig mange er opptatt av: Hvem bør sitte i Nobelkomiteen? Jeg har tre punkter, sier han i intervjuet.

Tre punkter
– Punkt 1 er at jeg mener at utlendinger i komiteen ikke er en god idé, sier han.

– Punkt 2: Du nevnte Jagland, fortsetter han til intervjueren.

– Etter å ha tenkt mye på dette har jeg kommet til at tidligere stats- og utenriksministre ikke bør sitte i komiteen. Å få verden til å forstå at komiteen er uavhengig, er en vanskelig oppgave i seg selv. Vi kjemper i motbakke for å få verden til å forstå hva det betyr. Lasset blir for tungt å dra hvis det er tidligere stats- og utenriksministere i den. Dette er et syn som har vokst fram hos meg, sier Lundestad.

– Punkt 3: Det kan sies mye om de som Stortinget har oppnevnt som medlemmer til komiteen, men jeg synes ikke jobben har vært spesielt imponerende, fortsetter han.

Den avtroppende Nobel-direktøren gjør det samtidig klart at medlemmene må kunne snakke engelsk godt.

Ny sammensetning
Til nyttår vil det skje flere endringer i nobelkomiteens sammensetning, og den fem mann sterke komiteen vil få borgerlig flertall med i alt tre medlemmer fra Høyre og Frp.

Thorbjørn Jagland er i dag er leder av komiteen, og Arbeiderpartiet har renominert ham som komitémedlem. Høyres stortingsgruppe har på sin side nominert forskeren Henrik Syse, i tillegg til at partiet har renominert veteranen Kaci Kullmann Five. Frp har utpekt Inger Marie Ytterhorn.

Det har vært spekulert på om at Jagland kan bli kastet som leder når komiteen får borgerlig flertall. Men spørsmålet er ikke avklart, og det er komiteen selv som velger sin leder.

Jagland vil ikke kommentere uttalelsene om komiteen.

– Mitt fokus er på årets vinnere og årets fredsprisutdeling i Oslo rådhus. Utover det har jeg ingen kommentar, sier han til NRK fredag kveld.

IKKE NÅDIG: Nobelinstituttets direktør Geir Lundestad (bak) er ikke fornøyd med arbeidet til komiteens medlemmer, og mener at tidligere statsministre (som Thorbjørn Jagland foran i bildet) ikke bør sitte i komiteen.Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere