Gå til sidens hovedinnhold

Lundestad vurderer å gå av som nobelsekretær

Oslo (NTB): Nobelkomiteens sekretær Geir Lundestad vurderer å gå av ett år før tiden. Årets fredsprisutdeling kan dermed bli hans siste.

- Jeg tar dette år for år. Jeg har lovet komiteen å sitte ut 2013. Det siste året er jeg fremdeles litt usikker på, sier Lundestad til Ny Tid.

Lundestad som fyller 68 år torsdag 17. januar, har vært sekretær i Nobelkomiteen siden 1990. Pensjonsalderen i nobelsystemet er formelt 70 år, men nå vurderer professoren fra Sulitjelma i Nordland å gi seg allerede etter fredsprisutdelingen i desember.

I slutten av januar går fristen for nominasjoner til årets fredspris ut.

Lundestad sier til Ny Tid at han har mange synspunkter om reformering av Nobelkomiteens arbeid, men at han vil vente til etter at han har gått av, med å avsløre dette. Han sier imidlertid at han ikke har tro på de store reformer, heller ikke på en utenlandsk komité.

- For det første viser erfaringer at folk ikke møter opp til alle møtene som kreves. Og det store problemet blir jo å plukke ut hvem som skal sitte i en slik komité. Hvem skal de representere? Og hvem skal de velge som prisvinnere? En internasjonal komité vil lett bli dominert av en FN-ideologi, hvor en velger prisvinnere ut fra et «minste felles multiplum»-prinsipp. En slik komité vil ha store problemer med å tildele en kontroversiell pris, som til EU eller Ossietzky. (©NTB)

Reklame

Dette må til for å få den beste renten på boliglånet