Fredag ble det klart at britene har stemt for å forlate EU. Flere har på bakgrunn av dette tatt til orde for at Norge må gjøre noe med EØS-avtalen.

Per Olaf Lundteigen (Sp) er en av disse. Han mener Norge nå må ut av EØS-avtalen.

- Senterpartiet må arbeide enda mer kraftfullt for å si opp EØS- avtalen og erstatte den med en handelsavtale, sier Sp-veteranen til TV 2.

Nettavisen mener: Britene vender ryggen til fri flyt av mennesker i EU

Statsminister Erna Solberg fastslår imidlertid at EØS-avtalen står støtt. Hun ser ingen grunn til å skape uro om avtalen etter at britene har stemt for å forlate EU.

– Det er noen som alltid vil diskutere EØS-avtalen i Norge fordi de er mot den, men jeg tror det brede flertallet av norske partier mener denne står solid, sier Solberg på spørsmål fra NTB.

Hun avfeier kravene som er kommet fra flere partier om at Norge bør gripe muligheten til å forhandle fram en bedre EØS-avtale nå som Storbritannia har stemt for å forlate EU.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Norges tilknytning til EU endres ikke av at Storbritannia går ut, påpeker hun.

– EØS-avtalen står støtt. Det er ingen grunn til å skape uro om den, sier statsministeren.

– Avhengige av EU

Solberg sier det nå først og fremst er opp til britiske myndigheter å definere hvilke skritt de skal ta videre, og hvilken samarbeidsform de vil søke. Hun vil ikke komme med noen anbefalinger til dem.

Les: - En seier for alle som står opp om morgenen

For vår egen del er vi helt avhengige av tilknytningen til EU, mener hun.

– Norge er en liten og åpen økonomi. Våre arbeidsplasser og vår velferd er helt avhengig av det europeiske markedet. Den åpne handelen og det økonomiske samarbeidet må derfor bevares, sa Solberg da hun og finansminister Siv Jensen holdt en felles pressekonferanse om utfallet av den britiske folkeavstemningen.

(Artikkelen fortsetter under bildet.)

Solberg påpekte videre at det ikke er Storbritannia som er det viktigste eksportmarkedet for næringslivet på fastlandet i Norge, men Tyskland og Sverige.

– Det er markedsadgangen inn til EU som håndteres gjennom den EØS-avtalen vi har, og det er ingen grunn til at vi nå skal si det er diskusjon om dette, sa hun.

Usikkert på lang sikt

Verken statsminister Erna Solberg (H) eller finansminister Siv Jensen (Frp) tør spå noe konkret om de langsiktige konsekvensene av at Storbritannia går ut av EU. Men Solberg er urolig for de politiske ringvirkningene det kan få.

– Jeg tror dette blir en vitamininnsprøytning til ekstreme krefter som ønsker mindre samarbeid i Europa. Verden trenger flere fellesløsninger nå, advarte Solberg da hun møtte pressen sammen med Jensen.

Statsministeren mener den britiske folkeavstemningen markerer et veiskille for europeisk samarbeid. Europas ledere må nå ta innover seg den uroen og mangelen på tillit mange velgere føler, advarer hun.

Hun trakk fram at de store politiske utfordringene som migrasjon, sikkerhet og klima bare kan løses i fellesskap.

– Det er i alles interesse at det er et sterkt og nært samarbeid i Europa, sa Solberg.

– Det er ingen løsning at hvert land skal finne den selv. Det er i Norges interesse at vi finner disse løsningene, sa statsministeren.

Finansuroen vil fortsette

Finansminister Siv Jensen (Frp) mener det er for tidlig å spekulere på hvilke økonomiske konsekvenser brexit vil få på lang sikt. Men på kort sikt frykter hun mer uro.

– Uroen i markedene avspeiler at avstemningsresultatet kom uventet, og vi må regne med store markedsbevegelser de neste dagene, sa Jensen.

Les: Høyresiden i Europa jubler over brexit

Finansministeren sier hun tror resultatet av folkeavstemningen på kort sikt skaper usikkerhet om Storbritannias forhold til omverdenen.

– Økt usikkerhet kan føre til at bedrifter og husholdninger utsetter investeringer og store anskaffelser, noe som i så fall kan trekke ned den økonomiske veksten, advarte hun. (©NTB)

Følg direkterapportering om brexit: