*Nettavisen* Nyheter.

Lunge-betennelse herjer Bergen

En epidemi av lungebetennelse herjer Bergen. Antall sykdomstilfeller i de to siste månedene i fjor viser nesten en tredobling fra 2004.

11.01.06 12:19

Spesielt barn er utsatt for lungebetennelsen, som går under betegnelsen mykoplasma. Seksjonslege Helge Myrmel ved Haukeland Universitetssykehus kaller utbruddet en epidemi. I sine 20 år på mikrobiologisk avdeling kan han ikke huske lignende tilstander.

Tredobling
I november og desember i 2004 var det til sammen 64 pasienter som fikk diagnosen lungebetennelse i Bergen. Tallet for samme periode i 2005 er 158, nesten en tredobling, ifølge Bergens Tidende

Vandrende smitte
Kjennetegn for mykoplasma er sterk, langvarig og hyppig hoste, og feber, men sjelden svært høy feber. Sykdommen smitter ved dråpesmitte, som vanlig forkjølelse, og man kan derfor smittes hvor som helst, av hvem som helst. Mange oppsøker heller ikke legehjelp, og er dermed vandrende smittebærere.

Blir ikke analysert
- Dette er gjerne en sykdom som mange bare strir seg gjennom fordi de ikke synes de er syke nok eller har høy nok feber til å oppsøke lege. Eller fordi symptomene noen ganger kan være diffuse og noen ganger blir forvekslet med en hardnakket bronkitt. Og hvis de går til allmennlegen og det blir tatt prøver der, er det slett ikke sikkert at prøvene videresendes oss for analyse, sier Myrmel til BT.

Utbruddet ser ut til å bare være lokalisert i Bergen, foreløpig.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.